Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan kandidat podbacio

Više od stotinu hrvatskih vojnika u Afganistanu izašlo na izbore, pogledajte kako su glasali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoj glas na predsjedničkim izborima dali su i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske u Afganistanu. Tamo je u prvom krugu uvjerljivo pobijedila kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. Slijede ju Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić.

Hrvatski vojnici u Afganistanu pristupili su u nedjelju predsjedničkim izborima. Glasanju je pristupilo 106 vojnika, a najviše svojih glasova (njih 58) dali su Kolindi Grabar-Kitarović, koja je u Afganistanu tako osvojila 54,71 % glasova. Slijedi ju Miroslav Škoro s 20 glasova, odnosno 18,86 %. Treći kandidat s najviše osvojenih glasova u Afganistanu jest Mislav Kolakušić (15,09 %), kojemu je svoj glas dalo 16 vojnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu"

Četiri glasa, točnije 3,77 % vojnici su dali Dariju Juričanu, a jednako toliko osvojio je i Zoran Milanović. Podsjetimo, Milanović je tijekom kampanje više puta naglasio da je Hrvatska vojska hrvatski ponos, ali da nema što raditi u Afganistanu ''samo zato da bi se Kolinda mogla fotografirati s njima''.

Po jedan glas hrvatski vojnici u Afganistanu dali su Anti Đapiću, Dejanu Kovaču, Katarini Peović i Ivanu Pernaru.

Na predsjedničkim izborima prije pet godina, najviše glasova pripadnika OSRH-a u Afganistanu osvojio je bivši predsjednik Ivo Josipović (38,46 %),  a iza njega bila je Kolinda Grabar-Kitarović koja je osvojila s 37,22 % glasova.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je u nedjelju 22. prosinca, a u drugi krug, koji će se održati 5. siječnja 2020. godine, idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Svoje pravo glasa u prvom je krugu iskoristilo 51,20 posto birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene