Obavijesti Video Pretražite Navigacija
protiv bjesnoće

Došli pred Sabor sa psima i najavili: ''Ukinut ćemo besmislenu obvezu godišnjeg cijepljenja kućnih ljubimaca''

Koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokusa za ukidanje godišnjeg cijepljenja protiv bjesnoće
Koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokusa za ukidanje godišnjeg cijepljenja protiv bjesnoće Foto: DNEVNIK.hr
Koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je u utorak u Zagrebu ukidanje drugog od ukupno pet nameta za građane i poduzetnike, koje će prezentirati tijekom tjedna. Riječ je o ukidanju ''besmislene obveze godišnjeg cijepljenja kućnih ljubimaca protiv bjesnoće''.

Predstavnici koalicije pred Sabor su doveli svoje pse te poručili da je Hrvatska posljednji slučaj bjesnoće zabilježila još 2014., ali još uvijek nije zatražila status zemlje slobodne od te bolesti. Podsjetili su i da na tržištu postoje cjepiva za koja proizvođači jamče trajanje imuniteta dvije ili tri godine nakon cijepljenja.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Napad psa Prekršajni nalog U Slavoniji pas napao i ugrizao dijete: Vlasnik ga ostavio u dvorištu, ali napravio veliku pogrešku

Nositeljica liste u I. izbornoj jedinici Dalija Orešković istaknula je da će se koalicija boriti protiv sustava koji svoje koruptivne šape i zaštitu nečijih osobnih financijskih interesa gura u sve pore naših života. „Smanjenje kojekakvih nameta, poreza, parafiskalnih budalaština i ovakvih suludih obveza često je povezano s korupcijom koja duboko prožima našu svakodnevnicu, pa čak i njezin najintimniji dio“, rekla je Orešković.

Kada se svi „sitni“ nameti zbroje, poručila je, postaje jasno da ova država nije krojena po mjeri svojih građana, već koruptivnih i interesnih lobija na vlasti, kojima će koalicija stati na kraj.

„Jasno je da nismo teoretičari zavjera, da vjerujemo u znanost i znanje te da smo uvjereni kako je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća čovječanstva. No u ovom slučaju znanost i struka kažu da cijepljenje nije potrebno svake godine, a naš je zadatak štititi građane od zloupotreba“, rekao je Ivica Puljak i dodao da će koalicija uvijek koristiti argumente struke i znanosti, prateći standarde najrazvijenijih zemalja svijeta.

Da cijepljenje svake godine nije opravdano, tvrdi i kandidat na listi koalicije u III. izbornoj jedinici Tomislav Bedeković. Riječ je o bivšem voditelju Nacionalnog referentnog laboratorija za bjesnoću, djelatniku Hrvatskog veterinarskog instituta, smijenjenom jer je ukazivao na navedeni problem. „Provodi se i dalje samo zato da bi neki vlasnici veterinarskih stanica, mahom osobe povezane s politikom, pa čak i neki saborski zastupnici, imali stalan i siguran prihod, pri čemu te mjere propisuje Ministarstvo poljoprivrede“, pojasnio je Bedeković.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene