Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Patrik Macek/Pixsell

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević optužio je u ponedjeljak protukandidata Miroslava Škoru za huškačku retoriku, nepoznavanje gradskih problema i namjeru da zadrži na vlasti interesnu kliku koja vlada Zagrebom zadnjih 20 godina.


"Pozivam građane da izađu u nedjelju na izbore da se riješimo korupcijske hobotnice koja je zarobila Zagreb zadnjih 20 godina. Ovo su zadnji trzaji vlasti koja se noktima drži da ne dođe do promjene", pozvao je Tomašević birače s konferencije za novinare koju je u jeku kampanje za drugi krug lokalnih izbora održao na Dolcu.

Vezani članci Građani Zagreba Novog gradonačelnika Zagreba očekuje ozbiljan posao: Građani otkrili što očekuju od Tomaševićeve vlasti Novi gradonačelnici u četiri velika grada Četiri velika grada dobila nove šefove, pogledajte prve reakcije u izbornoj noći

Poručio je da može izdržati sve pritiske interesne klike s kojom se bori već 15 godina i koju bi, kaže, Škoro ostavio na vlasti. Također je ustvrdio da Škoro ne poznaje gradske teme jer je, primjerice, govorio o nekakvoj spalionici biološkog otpada na Mirogoju, koja ne postoji.

Civilizirani prijenos vlasti

Tomašević je najavio civilizirani prijenos vlasti u Zagrebu i preustroj Gradske uprave, smanjivanje broja gradskih ureda s 27 na 15. Očekuje suradnju sadašnjih pročelnika, a neki od njih su, kaže, već sami najavili ostavke.

Kao jedan od prvih poteza najavio je reviziju projekta sljemenske žičare. "Treba utvrditi zašto je nastala međustanica na Brestovcu i je li ona poskupila cijeli projekt žičare", rekao je Tomašević.

Saniranje ceste Sramota u metropoli! Neki Zagrepčani i danas žive kao u 19. stoljeću: "Mi smo njima zapravo krava muzara"

Istaknuo je kako ne smije biti nikakvog požurivanja otvaranja žičare jer je prioritet da prije otvorenja bude potpuno sigurna.

Tomašević je također predstavio program platforme Možemo, Zagreb je naš i Nove ljevice, a konferenciju za novinare sazvali su na Dolcu, gdje je otvorena ordinacija obiteljske medicine na 2. katu bez lifta, iako je namijenjena starijim ljudima.

Strategija za zdravstvo

Najavili su cjelovitu strategiju razvoja zdravstva u Zagrebu, sektora na koji se troši gotovo dvije milijarde i 300.000 kuna iz gradskog proračuna.

Netransparentno financiranje udruga u zdravstvu i preventivnih programa

Koordinatorica programske grupe za zdravstvo Daniela Širinić upozorila je na neodgovarajuću transparentnost financiranja zdravstvenog sustava u Zagrebu.

"Posebno zabrinjava financiranje raznih udruga u zdravstvu i programi koje Zagreb provodi na području prevencije, koji nisu utemeljeni na nekim lokalnim strateškim dokumentima i ne odgovaraju nužno potrebama građana", rekla je Širinić.

Tomislav Tomašević Tomašević o Škorinim napadima: "Neka izađu s nekim konkretnim lažnim optužbama pa ćemo ih demantirati"

Najavila je drugačiji raspored infrastrukture s obzirom na promjene strukture stanovništva u pojedinim četvrtima, čime bi se riješio problem nejednake raspodjele infrastrukture po gradu.

Liječnica Žarka Rogić upozorila je na nedostatak kadrova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje je prosječna dob liječnika između 52 i 55 godina.

Nova vlast će pokušati motivirati mlade liječnike da ostanu u primarnoj zaštiti - uvest će standarde pružanja zdravstvene zaštite, utvrdit će se normativi kvalitete po pitanju prostora i opreme te stimulacije liječnika kroz pomaganje u školovanju i usavršavanju.

Posebne ambulante za postcovid mentalne poremećaje

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin govorila je o povećanoj potrebi za zaštitom mentalnog zdravlja nakon potresa i epidemije koronavirusa, upozorivši da se u domovima zdravlja na pregled psihijatra čeka nedopustivih 100 dana.

Povećat će se ambulantni kapaciteti unutar domova zdravlja, osigurat će se psihološka podrška građanima, psihoterapija i tretmani traume, a mobilni timovi stručnjaka za mentalno zdravlje obilazit će pacijente u potrebi.

"Sada je već jasno da 20 posto osoba koje su preboljele covid razvijaju neki od psihijatrijskih poremećaja, osigurat ćemo posebne ambulante za postcovid mentalne poremećaje", poručila je Kekin.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju