Ekipa DNEVNIK.hr-a posjetila je Vukovar i u razgovoru s kandidatima za gradonačelnika Nikolom Mažarom (HDZ), Ivanom Penavom (uz podršku Domovinskog pokreta), Željkom Sabom (nezavisni) i Damirom Madunom (uz podršku SDP-a), otkrila neke nepoznate detalje iz njihova života, ali i kako namjeravaju unaprijediti živote stanovnika Vukovara.

Galerija


Vukovar, grad na samom istoku Hrvatske, nasred kojeg se spajaju Slavonija i Srijem, uglavnom je simbol ratnih strahota s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Iako je od tada prošlo gotovo 30 godina, nemali broj političara ne želi ga izvući iz tog vremena, a njegove stanovnike hrabro povesti u bolji život. 

A Vukovar na prvi pogled danas jako dobro skriva sve one stare ožiljke. Na ulicama bez rupa pozavidjela bi im većina hrvatskih gradova, za semafore s velikim ekranima na kojima se odbrojava trajanje pojedinog svjetla sve bi dala većina hrvatskih vozača, a za pješačkim prijelazima s katadiopterima u asfaltu i velikim svjetlosnim signalima u zraku može samo plakati većina hrvatskih pješaka. 

U središtu grada teško ćete pronaći i najmanji papirić na ulici, terase kafića predvečer su prepune ljudi koji, između ostalog, mogu popiti jedno od ponajboljih craft piva u državi. 

Utrka za Vukovar

Vukovarom posljednjih sedam godina upravlja Ivan Penava, nekad nepoznati HDZ-ovac koji je na prijevremenim izborima 2014. svrgnuo posrnulog, nekad poznatog SDP-ovca Željka Sabu (ili Saboa, kako kažu u Vukovaru). 

Obojica žele u svibnju osvojiti još jedan mandat, ali danas Penava nije u HDZ-u (podržava ga Domovinski pokret), Sabo nije u SDP-u (na izbore izlazi kao nezavisni kandidat), boje HDZ-a brani mladi Nikola Mažar, a SDP je podržao nezavisnog Damira Madunu. Svaki od njih ima svoju viziju modernog Vukovara, a nama su otkrili neke od svojih prvih poteza. 

Svi do jednog tvrde da žele grad bez podjela, baš svi žele dokinuti praksu dijeljenja srpske i hrvatske djece u vrtićima i školama. I svi do jednog zaklinju se da žele bolji život svakom stanovniku Vukovara

Neki nemaju problem s postavljanjem ploča na institucijama s ćiriličnim natpisima, štoviše, pretvorili bi ih u turističku atrakciju. 

Dnevnik iz Rijeke Pogledajte tko je ulazio u auto kroz gepek, tko najviše voli slušati radio i tko bi uvodio kazne. Zbog jednog nam je kandidata zamalo stalo srce

Mario Banožić Vojska u šoping s manje novca nego lani, borbeni avioni visoko na listi želja - ministar uvjerava: "Najveći vojni posao bit će zaključen do kraja godine"

Pokušali smo provjeriti i kakvi su privatno, pa su nam tako neki ispričali kako su se pecajući zbližili s pjevačima, drugi su otkrili čari zvuka gramofonskih ploča uz koje lakše obavljaju kućanske poslove, dok se neki najopuštenije osjećaju uz svoje brojne četveronožne ljubimce - jednog buldoga, četiri "švrće" i osam mačaka. 

Ivan Penava

Željko Sabo

Nikola Mažar

Damir Maduna

Na izjave Damira Madune reagirao je Ivan Penava, a ispravak smo objavili ovdje.