Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglasili stanje katastrofe

Zbog drakonskih epidemioloških mjera prijeti im nestašica hrane, ono malo što je ostalo poskupjelo i do 60 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australskim državama prijeti nestašica hrane nakon što su pooštrene protuepidemijske mjere na cijelom kontinentu, a u državi Viktoriji proglašeno je stanje katastrofe. Dodatni je problem i što u poljoprivredi nema sezonskih radnika jer u zemlju ne smiju ući.

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Australiji upozorio je na moguću nestašicu hrane zbog panične kupovine Australaca nakon što su u državi Viktoriji uvedene strože mjere zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidat će restrikcije? Dobre vijesti iz Australije: Donedavno su bili veliko žarište, ali u posljednja 24 sata nisu imali nijednog novozaraženog Slika nije dostupna Spriječen drugi val virusa Popuštaju se mjere u jednoj od najstrožijih karantena na svijetu: "Postigli smo veći napredak nego što smo se nadali"

Trgovački lanac, čije ime nije objavljeno, upozorenje je poslao direktno vladinu odboru za borbu protiv COVID-19. Savez velikih supermarketa tvrdi kako će dosad neviđena ograničenja poremetiti čitav lanac opskrbe u cijeloj Australiji.

Distribucijski centri u Viktoriji bili su prisiljeni smanjiti i broj radnika na dvije trećine tijekom šest tjedana potpunog zatvaranja.

Šefica australskog Poslovnog vijeća Jennifer Westacott također je ukazala na problem s opskrbom u uvjetima koronakrize.

"Moramo hitno riješiti problem u lancu opskrbe u distributivnim centrima i ta se ograničenja moraju ukinuti jer ne vode računa o tome da ovi lanci opskrbljuju cijelu zemlju", izjavila je Westacott za Sydney Morning Herald.

Ministar zdravstva Novog južnog Walesa za ABC News rekao je da će država, ali i savezne vlade pronaći načina za rješavanje eventualnih nedostataka koje su donijele protuepidemijske mjere.
Istovremeno su i cijene povrća otišle u nebo skočivši za čak 60 posto jer zbog zatvaranja granica nema sezonskih radnika. Radnu snagu u Australiji za potrebe poljoprivrede uglavnom čine mladi iz Europe i jugoistočne Azije, no sada ih nema jer ne mogu ući u zemlju, a mnogi koji su već bili ondje morali su se vratiti u domovine.

Zatvaranje i granica saveznih australskih država također znače da radnici koji po potrebi putuju unutar kontinenta ne mogu raditi.

"Smanjenje broja radnika plus problemi zbog kojih selimo radnike po proizvodnim lokacijama dodatno otežavaju posao proizvođačima voća i povrća koji nemaju radne snage za opskrbu svih Australaca svježom hranom", rekao je izvršni direktor australskog Udruženja proizvođača svježe hrane Michael Rogers, prenosi Daily Mail.

U srijedu rekordan broj zaraženih

Država Viktorija zabilježila je u srijedu rekordan dnevni porast zaraze koronavirusom i rekordan broj smrti povezanih s COVID-19, u najsmrtonosnijem danu pandemije. Zabilježena su čak 752 nova slučaja koronavirusa i 15 umrlih, uključujući i jednog 30-godišnjaka, najmlađu australsku žrtvu.

Ranije ovog tjedna premijer Viktorije Daniel Andrews objavio je stanje katastrofe i uveo stroge nove restrikcije u Melbourneu, uključujući noćni policijski sat i zatvarajući brojne poslove, trgovine i obrte. Restrikcije koje su uvedene do 15. rujna također brane stanovnicima da putuju dalje od 5 km u potrazi za namirnicama ili rekreacijom, zabranjene su organizirane rekreativne aktivnosti i vjenčanja, a nošenje maski je obvezno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene