Koronavirus u Melbourneu
Koronavirus u Melbourneu Foto: Afp

Australske zdravstvene vlasti izvijestile su da nijedan slučaj koronavirusa nije prijavljen u protekla 24 sata na jugu, u državi Victoriji, koja je ovih mjeseci bila žarište drugog epidemijskog vala na tom golemom otočnom kontinentu.


Premda je zemlja bila razmjerno uspješna u suzbijanju prvog vala koronavirusa, u Melbourneu, glavnom gradu Victorije, ljetos je naglo porastao broj zaraženih zbog nemara u hotelima, gdje su povratnici iz inozemstva bili smješteni u karantenu.

Vezani članci Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19" Korona i problemi s psihom - 4 Nevjerojatno: Žena zaražena koronom išla u ljekarnu, muškarac stigao na aerodrom, planirao odletjeti iz zemlje

Nakon toga su za pet milijuna stanovnika Melbournea uvedene drastične mjere, napose policijski sat tijekom noći koji je ukinut krajem rujna, nakon gotovo dva mjeseca.

Stanovnici su morali biti u kući i smjeli su se udaljiti samo pet kilometara od kuće radi stanovitog broja točno određenih aktivnosti.

Neka su ograničenja ukinuta prošlog tjedna kada je stanovnicima dopušteno da mogu igrati golf i ići frizeru.

No raste pritisak radi daljnjeg ukidanja restrikcija u prilikama pada broja novozaraženih.

U ponedjeljak ta savezna država prvi put od početka lipnja nije prijavila nijedan slučaj zaraze. Karantena je uvedena u srpnju, kada je broj novih slučajeva bio oko 190 na dan. U kolovozu je taj broj skočio na 700.

Nošenje maske je i dalje obvezno, restorani nude hranu za van, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine ostaju zatvorene i zabranjen je izlazak iz Melbourna i okolice, kao i udaljavanje na više od 25 km od kuće.

Australija, koja ima 25 milijuna stanovnika, prijavila je od početka pandemije oko 27.500 zaraženih i 905 umrlih od COVID-19.