Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se nalazi iz Vinkovaca

Ministar Beroš o borbi protiv koronavirusa: "Nećemo zatvarati granice, ali..."

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da se zbog širenja koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice, no da će možda biti potrebno smanjiti broj ulaznih točaka. Dodao je da se nalazi izoliranih pacijenata u Vinkovcima očekuju u popodnevnim satima.

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je novinarima rekao da se rezultati testiranja na koronavirus dvojice mladića koji su u izolaciji u bolnici u Vinkovcima očekuju u popodnevnim satima. ''Čak i kad bi nalaz bio pozitivan, doista nema mjesta panici. Naša zdravstvena služba organizirana je na adekvatan način'', rekao je Beroš.

Beroš je istaknuo kako je od broja umrlih puno veći broj onih koji su se od koronavirusa oporavili. ''Ako gledamo prosjek smrtnosti, to su neka dva ili tri posto. To je čak manje od obične gripe'', rekao je ministar. Dodao je da unatoč tome treba biti oprezan jer je riječ o novom virusu.

Pročitajte i ovo Ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić Radili u Kini U Vinkovcima hospitalizirana dva pacijenta sa simptomima koronavirusa

Pročitajte i ovo Lea Ming Li u Dnevniku Nove TV - 2 Lea Ming Li Kineskinja rođena u Hrvatskoj o predrasudama zbog koronavirusa: "Ponekad se odmiču od mene u tramvaju..."

Na pitanje hoće li se zbog širenja koronavirusa zatvoriti granice Hrvatske, Beroš je kazao da će se to dogoditi ako se postigne takav dogovor na razini Europske unije.

''Nećemo ne dopustiti ulazak u Hrvatsku, ali ćemo ispitati tko, odakle i kako dolazi, ima li znakove bolesti. Ponašat ćemo se u potpunosti u skladu s pravilima struke i ono što ćemo vjerojatno morati napraviti je da nećemo zatvarati granice, osim ako se to ne dogovori na europskom nivou. Međutim, mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u Republiku Hrvatsku da bismo u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati'', poručio je Beroš.

Ministar zdravstva komentirao je i štrajk koji su najavili zagrebački medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza koji traže povećanje koeficijenata. ''Već je pozvan predstavnik sindikata i danas će mi doći na razgovor. Moram reći da je moje promišljanje da su vozači saniteta doista ponekad ugroženi. Prevoze pacijente s infekcijama koji krvare i dolaze u kontakt s infektivnim materijalom'', rekao je Beroš. Ipak, dodao je da, za razliku od vozača hitne pomoći, ''oni ipak ne ugrožavaju svoje živote, recimo, prolaskom kroz crveno i tako dalje''.

''Treba biti pošten, priznati njihovu odgovornost i zadaću i jednostavno nivelirati njihove koeficijente'', poručio je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene