Kina
Kina Foto: Afp

Uvjeti da Kina ublaži svoje upravljanje COVID-19 kao ozbiljnom zaraznom bolešću poboljšavaju se kako koronavirus slabi, izvijestio je u nedjelju državni medij Yicai.


Od siječnja 2020. Kina je klasificirala COVID-19 kao zaraznu bolest kategorije B, ali je upravljala prema protokolima kategorije A, koji lokalnim vlastima daju ovlasti da pacijente i njihove bliske kontakte stave u karantenu i zatvore pogođene regije.

Bolesti kategorije A u Kini uključuju bubonsku kugu i koleru, dok SARS, AIDS i antraks spadaju u kategoriju B. Bolesti kategorije C uključuju primjerice gripu.

Zarazne bolesti poput COVID-19 klasificiraju se kao klasa A ili klasa B, ali se vode kao klasa A.

No više od 95 posto slučajeva u Kini je asimptomatsko i blago, a stopa smrtnosti vrlo je niska. U takvim okolnostima pridržavanje upravljanja klasom A nije u skladu sa znanošću, izvijestio je Yicai kasno u nedjelju, pozivajući se na neimenovanog stručnjaka za zarazne bolesti.

COVID-19 bi mogao biti snižen u kategoriju upravljanja B ili čak kategoriju C, rekao je stručnjak za Yicai.

Svaka prilagodba upravljanja zaraznim bolestima koju donese Nacionalno zdravstveno povjerenstvo, najviša kineska zdravstvena vlast, zahtijeva odobrenje Državnog vijeća ili kabineta.

Ilustracija Prosvjedi urodili plodom: Nakon strogih ograničenja bez presedana, konačno popuštaju s mjerama

Ilustracija Kakav obrat! Nakon godina "terora" kineske vlasti odlučile malo popustiti: Uskoro stižu nova pravila

Zamjenica premijera Sun Chunlan prošlog je tjedna rekla da se Kina suočava s "novom situacijom" jer patogenost podvarijante omikron slabi, postavši tako prvi visokorangirani vladin dužnosnik koji je javno priznao da je sposobnost novog koronavirusa da uzrokuje bolest smanjena.

Od njezine objave, mnogi su veliki gradovi počeli ukidati mjere zatvaranja velikih razmjera, smanjili redovito PCR testiranje i prekinuli provjere negativnih PCR rezultata na javnim mjestima poput stanica podzemne željeznice i vanjskih parkova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju