Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Nakon vala prosvjeda protiv epidemioloških ograničenja i za više sloboda kineske vlasti mogle bi ublažiti strogu politiku u vezi s koronavirusom.


Kina će dopustiti da neki COVID pozitivni slučajevi ostanu u izolaciji kod kuće, pod određenim uvjetima, među dodatnim mjerama koje će biti objavljene sljedećih dana, rekla su dva izvora, što budi nadu da bi Kina mogla ublažiti mjera politike nultog COVID-a.

Neće svim pozitivnim slučajevima bezuvjetno biti dopuštena izolacija kod kuće, rekao je jedan od izvora za Reuters u četvrtak, dodajući da će trudnice, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima ispunjavati uvjete za kućnu izolaciju.

Bliskim kontaktima oboljelih također će biti dopuštena izolacija kod kuće ako kućno okružje ispunjava određene uvjete, rekli su izvori. Vlasti će također pojačati antigenske testove na novi koronavirus i smanjiti učestalost masovnog testiranja.

Radi se o prvim naznakama da bi kineske vlasti mogle ublažiti strogu politiku vezanu za COVID, nakon vala prosvjeda protiv epidemioloških ograničenja i za više sloboda, piše AFP.

Ilustracija "Moramo odlučno slomiti neprijateljske snage": Procurio plan vlade za gušenje nezadovoljstva građana

Pristup Kine virusu suočava se s "novim okolnostima i novim zadaćama", zahvaljujući manje opasnoj varijanti omikronu i napretku u cijepljenju, rekla je zamjenica premijera Sun Chunlan u govoru Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC) u srijedu.

Prosvjed u Kini Prosvjedi zbog mjera protiv korone šire se zemljom, a političari tvrde: "Problemi nisu zbog prevencije"

U utorak je Peking odlučio ubrzati cijepljenje starijih osoba, koje je po njemu još nedovoljno. Središnja figura u kineskoj strategiji borbe s pandemijom, zamjenica premijera Sun nije spominjala politiku nultog COVID-a, prema onome što je objavila državna agencija Nova Kina.

Koronavirus u Kini, ilustracija VIDEO Peking i Šangaj pod opsadom policije kako bi spriječili prosvjede: Zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone

To budi nadu da će ta strategija, koja već tri godine remeti svakodnevni život Kineza i gospodarstvo zemlje, uskoro ublažiti, ocjenjuju agencije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju