Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGAO I ODGOVOR OBAVJEŠTAJACA

SOA za Dnevnik Nove TV o djelovanju kineske tajne policije: "Upoznati smo s pitanjem djelovanja 'prikrivenih policijskih postaja, ali...'"

Hrvatska policija nema informacija o postojanju ilegalnih kineskih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iz više od stotinu tajnih postaja diljem svijeta, kineska policija predvodi potragu za svojim državljanima u egzilu. Pokazuju to najnovija izvješća nevladine organizacije "Safeguard defenders" koje je objavila američka televizijska kuća CNN. Vlasti u Kini osim što žele natjerati svoje državljane da se vrate, na različite načine, žele ih i zastrašiti, poručuju iz organizacije.

Među zemljama u kojima djeluje kineska tajna policija spominje se i Hrvatska.

"(SOA) već je neko vrijeme upoznata s pitanjem djelovanja tzv. 'prikrivenih policijskih postaja' Narodne Republike Kine u pojedinim europskim državama te ga sagledava u skladu sa svojim protuobavještajnim zadaćama. SOA pri tome surađuje i s međunarodnim partnerima, osobito u okviru sigurnosne suradnje članica EU. Svoja postupanja i saznanja, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti iznositi, ali možemo konstatirati da u Republici Hrvatskoj po ovom pitanju nije bilo narušavanja ustavnog poretka niti ugrožavanja protuobavještajne zaštite", stoji u odgovoru SOA-e na upit Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Poziv: Kravlji rt - 2 RUBRIKA POZIV DNEVNIKA NOVE TV Zagradili 85 hektara državnog zemljišta, a lokalna uprava je bespomoćna: "Postavljaju se iznad države. Vjerojatno su to naučili u privatizaciji"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Žonglirat ćemo između kišovitih i sunčanih dana: Do kraja tjedna sve toplije, a onda moguć i - snijeg

S druge strane, iz Ministarstva unutarnjih poslova ni Ravnateljstva policije takvih saznanja nemaju niti raspolažu podacima o postojanju ili djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj. Sigurnosni stručnjak objašnjava da prikrivene aktivnosti u stranim zemljama.

"Hrvatske obavještajne agencije, u prvom redu policija pa i DORH, trebaju otkriti takve pojedince i identificirati ih, prekinuti aktivnost i procesuirati ih po zakonskim propisima RH. Hrvatske službe i policija to mogu, imaju snage i sredstava, ali za takvo procesuiranje je potrebna i politička odluka jer će se na taj način dovesti u pitanje međuodnos između Kine i Hrvatske", rekao je Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e.

Odgovor MUP-a na upit Dnevnika Nove TV prenosimo u cjelosti:

"Vezano uz objavljeni članak CNN-a i Izvješće Safeguard Defendera – koje će biti objavljeno sutra 5. prosinca – obavještavamo vas kako Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj.

Budući da se u obavljenom članku Hrvatska spominje u kontekstu 'ispitivanja uloge zajedničkih policijskih inicijativa', a ne u kontekstu ilegalnih policijskih postaja, obavještavamo kako se suradnja hrvatske i kineske policije ostvaruje temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o policijskoj suradnji koji je potpisan 3. prosinca 2012. godine te Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o suradnji tijekom turističke sezone koji je potpisan 12. rujna 2017. godine.

Pročitajte i ovo Mario Jurič Istraga u tijeku Reporter Dnevnika Nove TV donosi detalje tragedije u Splitu: Što je točno pošlo po krivu?

Temeljem navedenog, kineski policijski službenici od 2018. godine sudjeluju u hrvatskom projektu 'Sigurna turistička destinacija', a koji se uspješno provodi od 2006. godine sa stalnom intencijom povećanja broja stranih policijskih službenika i policijskih organizacija koji se uključuju.

Projekt Sigurna turistička destinacija provodi se uobičajeno tijekom srpnja i kolovoza u priobalnim policijskim upravama te u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a sve temeljem tipskog Memoranduma o suradnji s nacionalnim policijama i organizacijama koje sudjeluju.

Tako je tijekom 2018. godine u Hrvatskoj boravilo ukupno 6 kineskih policijskih službenika, a u 2019. godini 8 kineskih policijskih službenika. Nadalje, tijekom 2020. i 2021. projekt se provodio u smanjenom obimu te kineski policijski službenici tada uopće nisu boravili u Hrvatskoj da bi se ove, 2022. godine projekt proveo u punom opsegu te je u Hrvatskoj boravilo ponovno ukupno 8 policijskih službenika.

Svih navedenih godina kineski su policijski službenici u sklopu projekta boravili u Hrvatskoj u trajanju od mjesec dana – od sredine srpnja do sredine kolovoza – i to na području Policijske uprave zagrebačke, ličko-senjske, zadarske i dubrovačko – neretvanske, a na kojim područjima uobičajeno boravi najveći broj kineskih turista.

Naime, smisao provedbe projekta Sigurna turistička sezona jest da strani policijski službenici hrvatskim kolegama olakšavaju komunikaciju s turistima iz njihovih matičnih država, u situacijama kada im se ti turisti obraćaju za pomoć (bilo da su bili žrtve kaznenog djela ili prekršaja ili im jednostavno treba informacija).

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana - 3 ZAVLADALA PANIKA Oblaci gorućeg plina i rijeke lave prekrili otok, stanovnici u bijegu: "Pada posvuda po selu, ništa se ne vidi, pada pepeo iz vulkana..."

Takav je slučaj i s kineskim policijskim službenicima koji, kao i drugi, službu obavljaju u nacionalnim policijskim odorama, bez naoružanja, bez primjene policijskih ovlasti i u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima.

Pored navedenog, suradnja hrvatske policije se, po potrebi, ostvaruje putem kineskog izaslanika pri Veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku suradnju, a cjelokupnu suradnju možemo opisati kao profesionalnu i pozitivnu.

Zaključno obavještavamo kako je u Hrvatskoj ove godine u projektu Sigurna turistička destinacija sudjelovao rekordan broj stranih policijskih službenika od početka provedbe projekta u 2006. godini, njih ukupno 100 - iz 20 policijskih organizacija iz 18 država diljem svijeta. Ukupan broj stranih policijskih službenika koji su od početka provedbe ovog projekta boravili u Hrvatskoj je 1010, a od čega su 22 policijska službenika iz NR Kine."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene