Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordan broj zaraženih

Stručnjakinja otkrila gdje su žarišta, najavila novu mjeru koja će se ticati Zagrepčana: "Kazne su kontraproduktivne"

Zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Andrija Štampar" Sandra Šikić izjavila je u nedjelju da rekordni broj novozaraženih u Zagrebu ne predstavlja dramatično stanje "ni po kakvim parametrima", ali je najavila da će se predložiti nove, "primjenjive i ostvarive" epidemiološke mjere.

Grad Zagreb danas bilježi rekord od 201 novozaražene osobe. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Andrija Štampar", istaknula je međutim da je Zagreb s 14 oboljelih na 100.000 stanovnika šesta županija u zemlji.

Jučer je u "drive-in" Zavoda na uzimanje briseva došlo više od 440 ljudi, ali Zavod prima uzorke iz Covid ambulanti i bolnica te drugih mjesta uzimanja uzoraka, kao što se u Zagrebu još provode testiranja na KBC Rebro i Vinogradska, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Klinici Fran Mihaljević.

"Dakle, ukupno se testira više od 1400 osoba dnevno, tako da postotak od 20 posto zaraženih, koji se iznosi, nije točan", kazala je Sandra Šikić i dodala da se svih više od tisuću uzoraka uspješno dnevno obradi na Štamparu, što je važno za ranu dijagnostiku i izoliranja bolesnika.

Žarišta obiteljska okupljanja i poslovni kontakti

Ona je kazala da su žarišta obiteljska okupljanja i poslovni kontakti, gdje je došlo do većih grupiranja tako da "ne može jedan velegrad biti žarište". Najveći broj zaražen su još uvijek mladi, ali se bilježe sve više i osobe do 40 i 50 godina, što znači da ti mladi prenose zarazu na roditelje, upozorila je Sandra Šikić.

"Naši mladi ne šire namjerno virus. Možda je uzrok tome što oni imaju nikakve ili blage simptome koji su vrlo kratkotrajni", kazala je i upozorila da su okupljanja na otvorenom velika mogućnost zaraze, ako ne drže distancu. Dodala je da sve zemlje u svijetu bilježe velike brojeve, pa tako niti grad Zagreb niti Hrvatska nisu izuzetak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 508 ZARAŽENIH, SEDMERO PREMINULIH Epidemija ne jenjava: Danas drugi najgori dan, Stožer civilne zaštite za sutra u podne najavio konferenciju za medije

Pročitajte i ovo Event na Platou Gradec UNATOČ EPIDEMIJI Mnoštvo mladih partijalo na Gradecu bez držanja razmaka, masovni tulumi ispred zagrebačkog HNK unatoč koroni... Čekaju li nas teške posljedice?

Zagreb će sljedeći tjedan predložiti odgovarajuće mjere, koje su primjenjive i ostvarive, a to su nošenje maske na otvorenom.

"Zdrav razum nalaže, da ako ne možete držati distancu - stavite masku", istaknula je i izrazila uvjerenje da sugrađanima nošenje maske neće biti motiv da izbjegnu kaznu, nego zarazu i da zaštite zdravlje najmilijih.

"Kazne su kontraproduktivne. Grad Zagreb nije za kažnjavanje", rekla je Sandra Šikić.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene