Granični prijelaz, ilustracija
Granični prijelaz, ilustracija Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Cijepljenje protiv koronavirusa štiti od razvoja težih oblika COVID infekcije, ali i omogućava ulazak u neke zemlje.


Prema uputama na stranici koronavirus.hr, hrvatski državljani koji predaju potvrdu o cijepljenju pri ulasku u susjednu Sloveniju u tu državu mogu ući bez upućivanja u samoizolaciju i bez negativnog testa.

Vezani članci Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema" Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije U Splitu sve više procijepljenih: ''Broj zainteresiranih i dostupne količine cjepiva su toliki da gledamo kako to sve potrošiti u pet radnih dana''

Potvrdom trebaju dokazati da je prošlo najmanje 7 dana od primanja druge doze cjepiva BioNTech/Pfizer, dvostruko duže od primanja druge doze Moderne i najmanje 21 dan od primanja druge doze AstraZenecina cjepiva.

Dakle, ako ste među takvima cijepljenje vam je otvorilo praktički slobodan prelazak granice. Ali, što je s povratkom u Hrvatsku? Tu se stvari malo kompliciraju jer i dalje pri povratku trebate predočiti negativan test ili ići u samoizolaciju. Ovaj apsurd provjerili smo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Odgovor koji smo primili prenosimo u cijelosti.

"Prema sadašnjim uputama treba se testirati pri povratku, ali vjerojatno će se i to promijeniti", stoji u odgovoru.

Kada bi se takva uputa trebala promijeniti nismo doznali.