Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije zbirne podatke vezane za kampanju cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj.


Objavili su kako je na dan 19. svibnja utrošeno je 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161. S dvije doze cijepljeno je 341.008 osoba. Time je 27 posto ukupnog stanovništva, odnosno 33 posto odraslog stanovništva cijepljeno najmanje jednom dozom.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi sve bliže brojci od 8000 novozaraženih, COVID propusnice trebat će za ulazak u kafiće Koronavirus, ilustracija Danas gotovo tisuću novozaraženih osoba, preminulo 9 oboljelih: Svaki četvrti zaraženi iz Zagreba

Sukladno navedenim podacima s platforme eCijepih, na dan 20. svibnja u Hrvatskoj je cijepljena svaka treća osoba, što predstavlja velik pomak i napredak u odnosu na početak svibnja kada je objavljeno kako je s prvim danom u svibnju cijepljen svaki peti građanin Hrvatske, naglašeno je. 

"Ovo su ohrabrujući podaci koji nam daju razloga za optimizam u ispunjavanju cilja da do kraja lipnja cijepimo više od polovine punoljetnih građana Republike Hrvatske. Cijepljenje ide prema planu, epidemiološka situacija bolja je nego prethodnih tjedana i to su sigurno dobre vijesti, pogotovo u kontekstu predstojeće turističke sezone", izjavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom dosegao je Grad Zagreb, u kojemu je cijepljeno 31 posto ukupnog stanovništva, odnosno 37,6 posto odraslog stanovništva. Cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je cjepivo primilo 12 posto ukupnog, odnosno 14,4 posto odraslog stanovništva, objavio je HZJZ.