Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao i manjak radiologa

Cijepljeno 25 posto stanovništva, Beroš od ranog jutra cijepio na Velesajmu: "Čast mi je što sam mogao osobno doprinijeti"

Nakon brojnih zastoja, cijepljenje u Hrvatskoj krenulo je i vikendima. Na Zagrebačkom velesajmu građane je cijepio i ministar Vili Beroš.

Tijekom ove subote i nedjelje 8. i 9. svibnja proces procjepljivanja građana provodi se u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Koprivnici, Vukovaru, Vinkovcima

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke: Preminulo je još devet osoba

Cijepljenje u Zagrebu nastavilo se i na Zagrebačkom velesajmu gdje je  građane cijepio i ministar zdravstva Vili Beroš. Iako je najavljeno kako će ministar građane cijepiti od 10:30 do 11:30, on je na Velesajam došao ranije. S kolegama iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" cijepi AstraZenecom. 

Nešto iza 11 sati dao je izjavu novinarima i odgovarao na pitanja. 

"Čast mi je što sam danas tu i što sam mogao osobno doprinijeti. Čekanja nema, dovoljno je punktova i djelatnika. Građani dolaze i oni su svjesni da ta doza čuva od teške kliničke slike, hospitalizacije i smrtnog ishoda. Cjepivo je najmoćniji alat u borbi protiv koronavirusa, cjepivo je civilizacijski doseg, njime smo eliminirali brojne bolesti“, rekao je ministar.

Kazao je kako je na Velesajmu počeo cijepiti od 8 sati.

"Bilo je više od 100 ljudi, ali to nije nije bitno. Vidim da ljudi dolaze, tu ne smijemo stati, moramo širiti tu svijest o cijepljenju da vratimo ekonomske tokove i uspješnu turističku sezonu“, rekao je.

Rekao je kako su od prošlog ponedjeljka u Hrvatsku počele pristizati velike količine cjepiva.

"Na nama je da se organiziramo, proces će se nadamo se intenzivirati. Nuspojave su iznimno rijetke, ako kompariramo s nekom terapijom na svakodnevnoj bazi, vidjeli bi da je cijepljenje doista iznimno sigurno", poručio je.

Komentirao je i probleme s manjkom radiologa na Klinici za tumore. Kazao je kako je zatražio očitovanje Upravnog vijeća koje je zatražilo upravni nadzor. 

"Svjestan sam tog problema. Moramo imati redoslijed u postupanju, zna se što je ingerenciija Ministarstva, što je ingerencija ravnatelja. Problem treba rješavati legalnim putem. Apsolutno je potrebno povećati broj radiologa, ali potrebno je koristiti i druge moderne nove tehnologije i telemedicinu koja je postala standard u svijetu. U ovom trenutku ravnatelj je dao određene svoje ideje upravnom vijeću, izviješten sam o tome, čekam, ali neću predugo čekati da se to realizira", rekao je ministar.

Premašen rekord

Iz HZJZ-a su se pohvalili kako je jučer utrošeno 53.059 doza cjepiva čime je premašen rekord od 29. travnja, kada je cijepljeno 46.887 osoba.

"Od početka cijepljenja utrošeno je 1.078.760 doza cjepiva, te je cijepljeno 835.320 osoba od kojih je 243.440 primilo dvije doze. Time je cijepljeno 25 posto odraslog stanovništva", kažu u HZJZ-u.

Najviše je utrošeno doza cjepiva Pfizer, odnosno 648.309 doza, a slijedi cjepivo AstraZeneca s utrošenih 281.978 doza. 

"U petak 7. svibnja zaokružili smo s 2,4 puta više cijepljenih osoba od ukupno utvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj. Nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost između cijepljenja i smrtnog ishoda, dok je od bolesti COVID-19 preminulo 7.388 osoba. Već same ove grube brojke potvrđuju da prednosti cijepljenja uvelike nadmašuje moguće rizike cijepljenja. Sada kada stižu veće količine cjepiva, posebno je važno da svi iskoriste prvu moguću priliku za cijepljenje i da se cijepe bez odgađanja. Za svaku pojedinu osobu, njenu obitelj i prijatelje, najbolje je ono cjepivo s kojim se najprije može cijepiti. Brzina cijepljenja ključna je u sprječavanju širenja virusa u populaciji, čime se suzbija kruženje novih sojeva, a cijepljenje predstavlja put k širem otvaranju društvenih i gospodarskih aktivnosti", izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavod za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Inače, u petak je u Hrvatskoj potrošena milijunta doza cjepiva protiv koronavirusa u ordinaciji obiteljske medicine u općini Rugvica u Zagrebačkoj županiji.

U Osijeku cijepe drugom dozom Moderne

Punktove za cijepljenje u osječkoj dvorani Gradski vrt u subotu su obišli župan Ivan Anušić, načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan, ravnatelj županijskog Doma zdravlja Mato Lukić, voditelj epidemiološke službe NZZJZ Tomislav Dijanić i glavna sestra i pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja za sestrinstvo Dragica Pavlović.

"Danas u dvorani Gradski vrt cijepimo drugu dozu Moderne. Trenutno je na području županije otvoreno osam punktova i pozivam građane da se prijave putem svojih liječnika kako bi cijepljenjem pridonijeli društveno odgovornom ponašanju u vrijeme pandemije. Od prošlog tjedna smo krenuli s trećom fazom, no kada ima osoba iz druge faze, odnosno starijih od 65 i kroničnih bolesnika, on imaju prednost prilikom naručivanja", rekla je Dragica Pavlović.

U Koprivnici i Križevcima najavili cijepljenje prosvjetnika

Danas se u dvorani Srednje škole Koprivnica i u dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima prvom dozom cijepi 3600 građana, na svakom punktu njih 1800.

"U srijedu, 12. svibnja, mogu najaviti veliki punkt za cijepljenje prosvjetnih djelatnika i predstavnika žurnih službi, a od sljedeće srijede krećemo s cijepljenjem ostalog radno aktivnog stanovništva. Obzirom na najavljene veće doze cjepiva, računamo da bismo ovim tempom uskoro mogli procijepiti sve zainteresirane pa pozivamo naše sugrađane da se jave svojim liječnicima ili se prijave putem tvrtki, odnosno Zavoda", kazao je načelnik županijskog stožera Ratimir Ljubić.

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tea Čuti složila se glede zahtjevnosti organizacije ovakvog punkta, no zahvaljujući kvalitetnoj pripremi i dosadašnjem iskustvu sve se odvija vrlo brzo i bez poteškoća.

"Odaziv je odličan, građani dolaze u dogovorenom terminu i sve se odvija u skladu s očekivanjima, a isto očekujemo i na punktu u Križevcima gdje se danas također cijepi 1800 stanovnika. Do sada smo prvom dozom ukupno procijepili 19600 stanovnika županije, a drugu dozu je primilo 7100 ljudi, zadovoljni smo ovom brojkom, cjepiva ima sve više i vjerujem kako ćemo u narednom razdoblju procijepiti velik broj stanovnika", kazala je Čuti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene