Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istra korak ispred ostatka Hrvatske

Oni imaju COVID bolnicu i neće dizati šatore: "Mi nemamo potrebe za time i o tome ne razmišljamo"

Istra je, čini se, uvijek korak ispred ostatka Hrvatske. Iako je broj oboljelih u Istri mali, Pula već ima COVID bolnicu.

Prije nekoliko mjeseci Opća bolnica Pula iselila se iz prostora u takozvanoj Mornaričkoj bolnici. Sada je stara bolnica pretvorena u COVID bolnicu, i svi oni koji su pozitivni, trebaju liječenje ili su i najmanje suspektni na covid dolaze ovdje. Sve je organizirano po strogim epidemiološkim pravilima, po čistim i nečistim zonama, a kreće se po crvenim i zelenim strelicama. 

Pročitajte i ovo Irena Hrstić - 3 ''To su nadljudski napori'' Ravnateljica OB Pula: ''Dolazi nam sve više mlađih pacijenata, čak 10-15 godina mlađi nego u prošlom valu" Slika nije dostupna Prazna neurologija Zabranjeni posjeti u pulskoj bolnici: Pacijent i dijelatnici pozitivni na COVID-19

Martina Močenić, sestra za kontrolu bolničkih infekcija napominje da u zelenu zonu ulaze infektološki pacijenti koji imaju potrebu specijalistički pregled infektologa, a u crvenu COVID suspektni ili COVID pozitivni pacijenti.

O šatorima za liječenje pacijenata, u Istri se ne razmišlja. Bude li rastao broj hospitaliziranih COVID pozitivnih, liječit će se pod bolničkim krovom.

Dino Kozlevac, načelnik istarskog Stožera, napominje kako je Istra imala sreću u nesreći što imaju rezervnu bolnicu. Kaže kako se šatori u Istri neće dizati. "Mi nemamo potrebe za time i o tome ne razmišljamo", poručuje. 

Na ovaj način, trebao bi se zaštiti i primarni zdravstveni sustav.

Pulska COVID bolnica danas ima 30 kreveta spremnih za covid pacijente, do kraja vikenda pripremiti će još 70, a njezini su kapaciteti daleko veći. No, nakon 30 hospitaliziranih bolesnika pojavit će se problem sa sestrinskim i liječničkim kadrom koji bi se trebao povući s drugih odijela.

"Reorganizacija posla"

Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula napominje kako će se u slučaju potrebe ići u hladan pogon. "Znači dnevno reorganizacija posla i sukladno situaciji koja je, jer nije isto organizirati sustav ako imate 3 ili 53 oboljela", ističe. 

Iako posljednjih nekoliko dana Istra ima porast pozitivnih, tek je troje pacijenta u covid bolnici. No, zima je duga i moraju biti spremni za najcrnji scenarij.

"Poruka građanima je da još jedno vrijeme možemo biti mirni, ali koliko ćemo biti mirni to ovisi o svima nama", poručuje Kozlevac.

Jer svatko od nas utječe na epidemiološku krivulju.

Dio COVID bolnice rezerviran je i za samoizolaciju i pozitivne pacijente iz staračkih domova, a napomenimo da se Istra još uvijek dobro drži kada je bolnički sustav u pitanju. Trenutno nema pozitivnih zdravstvenih djelatnika, tek je dvoje liječnika u samoizolaciji koja je pri kraju i koji će se vrlo brzo vratiti na posao.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene