Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preminulo 10 ooba

U Hrvatskoj 1096 novih slučajeva zaraze virusom: U Zagrebu novi rekord, u Splitsko-dalmatinskoj više od 100. Velike brojke u Zagorju i Osijeku

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Virus je ušao u zagrebačku Kliniku za tumore. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice potvrdio je za Dnevnik Nove TV da je u toj Klinici pozitivno 10 pacijenata, pet medicinskih sestara, dvije instrumentarke, pet kirurga i jedan fizioterapeut.

* U petak je oboren rekord s 1131 novim slučajem zaraze

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

* U Zagrebu se zbog velikog broja novozaraženih uvode nove mjere na dva tjedna

* Virus je ušao u zagrebačku Kliniku za tumore. Zaraženo je 10 pacijenata, pet medicinskih sestara, dvije instrumentarke, pet kirurga i jedan fizioterapeut

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:02 Iz Međimurske županije su izvijestili da je od jučer uzetih, neobrađenih 148 uzoraka, 62 nalaza je pozitivno, dokazan je virus u mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ Međimurske županije kod 3 osobe iz drugih županija te je potvrđen i 1 slučaj osobe pozitivne na COVID 19 virus u Zagrebu, a koja se zbog mjesta prebivališta statistički vodi pod Međimursku županiju. Danas do 11 sati uzeto je 496 uzoraka od čega je 198 nalaza negativno, a 298 je u obradi.

Trenutno je 231 aktivan slučaj pozitivnih na virus COVID 19 – 17 osoba se oporavilo, za 20 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 134 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 15 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

Budući je zabilježen je i prvi slučaj pozitivnih osoba u Domu za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika ustanove, u tijeku je testiranje svih zaposlenika i korisnika, a posjete su zabranjene.

Do sada je ukupno testirano 9816 osoba. Trenutno je 1004 osobe u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID 19 i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti i nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju. Hospitalizirano je 14 osoba i nitko nije na respiratoru.

12:54 Na području Zadarske županije 24 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima već zaraženih osoba dok se za ostale utvrđuju kontakti i kretanja.

Po osam je novooboljelih osoba s područja grada Zadra i općine Sukošan, dvoje ih je iz općine Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe gradovi Benkovac i Nin te općine Novigrad, Poličnik, Škabrnja i Vir.

U samoizolaciji je 376 osoba, a aktivni nadzor je istekao za njih 7976. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitalizirano 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Četiri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u biogradskoj bolnici.

11:59 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 285 uzoraka.

U 33 slučajeva radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 12 osoba izvor zaraze nepoznat. Kod tri osobe radi se o osobama starije životne dobi, sedam ih je školske i predškolske dobi, a kod ostalih se radi o radno aktivnom stanovništvu. Tri nove osobe su hospitalizirane.

Zbog novih slučajeva bila su postupanja u jednoj srednjoj i tri osnovne škole, zbog čega su pojedina razredna odjeljenja prebačena na online nastavu. Dodatno je bilo postupanje i u jednom dječjem vrtiću, a u samoizolaciji je i jedan tim obiteljske medicine.

U istom razdoblju evidentirano je 14 oporavaka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 214, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 17 osoba s težom kliničkom slikom, a na liječenju kod kuće 197 osoba.

U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 1189 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

11:50 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 727 obrađenih testova danas su 104 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 37, Hvara 1, Imotski 4, Kaštela 10, Omiša 1, Sinja 12, Solina 6, Trilja 8, Trogira 2, Vrgorca 1, Dicma 4, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Marine 1, Muća 3, Otoka 3, Podbablja 2, Podstrane 4, Segeta 1 i Zagvozda 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 66 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1601 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 29 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru i to 3 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Dubrovačko-neretvanske županije.
 

11:38 U protekla 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji je 19 novozaraženih koronavirusom, a među oboljelima je i jedna osoba s područja Bosne i Hercegovine, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je u ovom trenutku ukupno 60 osoba pozitivno na koronavirus, među kojima je 10 osoba u bolnici, a jedna je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije zbog preventivnog smanjenja širenja zaraze trenutno je 490 osoba, što je 71 osoba više u odnosu na protekli dan.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji evidentirano je 730 osoba pozitivnih na koronavirus.

11:30 U protekla 24 sata evidentirane su 82 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. .

Od 3 uzorka na koje se čekalo još od 14. listopada dobiven je 1 pozitivan nalaz, dok se uzimanje 2 uzorka moralo ponoviti. Od 159 uzorka uzetih 15. listopada, ukupno je dobiveno 57 negativnih i 86 pozitivnih nalaza, među kojima je 5 pozitivnih nalaza od osoba s prebivalištem izvan područja Krapinsko-zagorske županije koji su na uzimanje brisa došli u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Još uvijek se čekaju rezultati 16 uzoraka od 15. listopada te 195 uzoraka od 16. listopada.

Ozdravile su dodatne 24 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 431. U samoizolaciji se nalazi 1.659 osoba.

11:29 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 13 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; sedam iz Šibenika, četiri iz Knina i dvije osobe koje borave na području naše županije a prebivalište im je drugdje. Od ukupnog broja oboljelih 6 slučajeva je vezano uz dom za starije i nemoćne "Cvjetni dom“ Šibenik; riječ je o 5 djelatnika i jednoj štićenici doma.

Trenutno je 45 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 222 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 169 osoba.

11:28 U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 95 osoba. Po mjestima stanovanja opet je najviše (37) novopozitivnih osoba iz Osijeka, no s novopozitivnim osobama iz prigradskih naselja (Višnjevac 5, Tenja 4 i Josipovac 1) na području Grada Osijeka jučer je pozitivan nalaz utvrđen za ukupno 47 osoba. Slijede Našice i Đakovo s po šest novopozitivnih, zatim Čepin, Darda i Mece po tri, te Donji Miholjac, Selci Đakovački, Valpovo i Viškovci po dvije osobe, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Belišće, Bizovac, Branjin Vrh, Čepinski Martinci, Črnkovci, Dalj, Erdut, Grabovac, Hrastin, Ivanovac, Kneževo, Koška, Piškorevci, Petrijevci, Semeljci, Strizivojna, Torjanci, Veliškovci i Vuka. Novopozitivne osobe su iz 32 naselja na području županije.

U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 378 uzoraka.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 53 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru.

10:54 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 29 je novih slučajeva zaraze.

19 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, tri su s područja grada Čazme, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Veliki Grđevac, a po jedna novooboljela osoba s područja je grada Garešnice, Grubišnog Polja i općine Rovišće.

Jedna novozaražena osoba zdravstveni je djelatnik.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 99 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji su u našoj županiji 533 osobe.

U posljednja 24 sata preminula je jedna starija osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zaražena koronavirusom. Sedmi je to smrtni slučaj na području naše županije vezan uz COVID-19.

10:27 Iz vukovarske gradske uprave potvrdili su da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije pozitivan na koronavirus.

Penava je prošlih dana imao povišenu temperaturu zbog koje je u subotu izostao i s komemorativnih događanja uz obilježavanje 29. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre. Testirao se i nalaz je negativan, izvijestili su iz Grada Vukovara.

Stožer: 1096 novih slučajeva

10:11 U posljednja 24 sata zabilježeno je 1096 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4844, javio je Nacionalni stožer.

Među njima je 530 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata.

Preminulo je 10 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 24761 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 355 preminulo, ukupno se oporavilo 19562 osoba, od toga 475 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 20389 osoba.

10:10 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i devet ženskih osoba iz Dubrovnika (za njih devet je utvrđena epidemiološka veza), devet muških i tri ženske osobe iz Metkovića (za šest je utvrđena ep. veza), četiri muške osobe iz Ploča (za dvije utvrđena ep. veza), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Konavala (za dvije utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi s Mljeta (utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (utvrđena ep. veza), te jednoj ženskoj osobi iz Vela Luke.

Izliječeno je 20 osoba – 12 iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Konavala i jedna iz Kule Norinske.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je deset osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji je 505 osoba.

10:05 Na koronavirus se možete testirati i bez uputnice, u vlastitom trošku, a na ovoj poveznici možete vidjeti popis svih testnih centara u Hrvatskoj.

9:57 Ivan Milas, v.d. predstojnika Klinike za tumore kazao je kako je virus u bolnicu vjerojatno donio netko od osoblja jer pacijenti moraju imati negativan nalaz na koronavirus pri dolasku u ustanovu.

Dodao je kako je jedan kolega imao neke simptome, ali mu je bris bio negativan te istaknuo kako je najvjerojatnije netko bio asimptomatski te donio virus.

U kontaktu s kolegama iz Dubrave razmatraju koje su najbolje mogućnosti za njihove pacijente i razmišljaju o preseljenju.

Istaknuo je da je na prvom mjestu sigurnost bolesnika te da je vjerojatna podjela na A i B timove kako bi se nastavio rad u klinici.

"Ovo će napravi jedan manji zastoj, ali ne znam koliko - od tjedan dana ili više - nemamo hitni prijem, a ovo je na jedan način program koji se ne može dugo odgađati, ali bolje stati na par dana zbog rizika za pacijente", kazao je Milas za N1.

"Ovo su veliki porasti i poruka je ljuidm da je virus u hladnije dane podložniji bržem širenju. Treba izbjegavati druženja. Osjeća se veći broj bolesnika u gotovo svim ustanovama", rekao je.

9:48 U Sisačko- moslavačkoj županiji je 27 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Kutine, pet osoba s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja grada Gline, te jednoj osobi s područja općine Lekenik

9:47 U Požeško-slavonskoj županiji 12 je novozaraženih.

Trenutno je aktivno 93 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 82 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 349 osoba, a ukupno je testirano 10671 osoba.

9:45 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 2 iz Cerne, 2 iz Ivankova, 2 iz Novih Jankovaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Otoka, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Iloka, 1 iz Štitara, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Pačetina, 1 iz Bršadina, 1 iz Babine Grede, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra i 1 iz Privlake). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1216, od kojih je 1018 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, u samoizolaciji su 904 osobe.

Iz sustava zdravstva pozitivno je 16 osoba, a 35 je u samoizolaciji.

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika i 17 učenika.

9:28 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, tri muškarca i jedanaest žena. Od ukupno oboljelih osoba njih pet korisnici su domova za starije i nemoćne osobe. Od ostalih devet osoba, šest osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca i po jedna osoba iz Draganića, Kamanja i Tounja.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 624 osobe.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 38 pacijenata od čega su dva na respiratoru, tri su novoprimljena i 10 su asimpomatski iz Doma umirovljenika.

9:25 U Primorsko-goranskoj županiji danas je 31 novozaražena osoba. 10 je osoba ozdravilo.

Aktivna su 153 slučaja, a u samoizolaciji je 535 osoba.

9:22 U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je sedam novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području ove županije trenutno je aktivno 69 slučaja, tri osobe su oporavljene od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.
Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 313 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 165 osoba.

9:20 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 202 uzoraka briseva na COVID-19 i potvrđeno je 13 pozitivnih osoba.

Kod 5 osoba radi se o bliskom obiteljskom kontaktu, već poznata pozitivna osoba. U 5 slučajeva epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Republika Italija, Grad Zagreb, Rijeka). Za 3 osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 32 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba u ovoj županiji, a u mjerama samoizolacije nalazi se 178 osoba.

9:10 Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice potvrdio je za Dnevnik Nove TV da je u Klinici za tumore pozitivno 10 pacijenata, pet medicinskih sestara, dvije instrumentarke, pet kirurga i jedan fizioterapeut. 

Od zaraženih pacijenata pet je operiranih i oni se premještaju u KB Dubrava. Pet pozitivnih pacijenata koji su tek čekali operaciju otpušteni su kući gdje će ostati dok ne prebole covid. 

Zovak tvrdi da i dalje mogu funkcionirati jer KBC ima 30 kirurga koji će idući tjedan prijeći na A i B timove.

8:30 U Zagrebu je danas čak 387 novih slučajeva, potrdio nam je Zvonimir Šostar. "Ispada da sam bio debelo u pravu, a govorili su da nisam normalan. Imamo širenje unutar cijelih obitelji, uglavnom mladi ljudi donose virus kući koji se onda širi na sve članove. Imamo više od 20 pozitivnih koji su se prema svemu sudeći zarazili u druženju ispred HNK", kaže Šostar. 

Tvrdi da je epidemija još uvijek pod kontrolom, no očekuje narednih sedam do deset dana rast broja zaraženih. "Imat ćemo jako velike brojke. Nama je u Zagrebu više od šest tisuća ljudi trenutno u samoizolaciji. Neka samo četvrtina bude pozitivna, bit će to jako puno", kaže Šostar.

Među novih 387 slučajeva zaraze koronavirusom, 121 novooboljela osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 167 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, kod četiri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su osobe stigle iz BiH, Češke i Austrije.

Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, kod dvije je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod četiri je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora na obali, a kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika i dva učitelja osnovnih škola te 16 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 29 osoba.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji, priopćili su iz NZJZ .Dr. Andrija Štampar“.

8:00 Prema zasad još neslužbenim informacijama, na Odjelu kirurgije zagrebačke Klinike za tumore pozitivne su na koronavirus sve sestre, većina pacijenata i nekoliko kirurga. 

Pozitivna je i većina pomoćnog osoblja klinike, kao i svi pacijenti na Odjelu kirurgije. Radi se o teškim onkološkim bolesnicima.

Od osam kirurga s Odjela za kirurgiju Klinike za tumore, petoro je pozitivno na covid-19, 2 su bolesna, a 3 asimptomatska, objavio je N1.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, pozitivna je i većina pacijenata Klinike. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene