Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj novozaraženih ogroman

Korona u bolnicama, a dolazi gripa - stručnjaci odgovaraju može li to naš zdravstveni sustav izdržati

Ivan Puljiz
Ivan Puljiz DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Puljiz Ivan Puljiz Foto: DNEVNIK.hr Ivana Šmit Ivana Šmit Foto: DNEVNIK.hr Medicinska sestra, ilustracija Medicinska sestra, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica, ilustracija Galerija 1/4 >>
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1096 novih slučajeva zaraze. Preminulo je 10 osoba. Doktor Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' komentirao je veliki broj zaraženih.

Užasavali smo se tisuća i tisuća zaraženih ovo proljeće u nekim drugim zemljama, a sada je i Hrvatska prešla tu psihološku granicu. 

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

Doktor Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' komentirao je velike brojke zaraženih, odgovorio na pitanje pune li se bolnice prebrzo, ima li slobodnih kreveta, ali i koliko je uopće realno da smanjimo ove brojke?

"U ovom trenutku, broj kreveta je gotovo popunjen, imamo tek nekoliko slobodnih kreveta za koje pretpostavljamo da će biti popunjeni tijekom noći. Pacijenti se stavljaju u izolaciju, testiraju i procjenjuju. U našoj Klinici imamo više od 70 hospitaliziranih pacijenata sa koronom. Imamo još pet, šest slobodnih izolacijskih kreveta.

A što se tiče trenda, on je zadnjih dana nepovoljan. Imamo na razini Hrvatske 530 hospitaliziranih pacijenata. No, primjerice KB Dubrava ima 60 posto popunjenosti svojih kapaciteta", otkrio je.

Doktor je ipak optimističan što se tiče procjene o brojkama zaraženih. 

"Za očekivati je narednih desetak dana da će doći do pada broja zaraženih, ja se nadam", kazao je.  

Dolazi zima, pacijenti će biti u šatorima, a doktor ističe kako će problema biti zbog dolaska gripe, no napominje kako kvaliteta šatora za sada odgovara. "Imamo i kontejnere, oni su za jednu osobu, ali mogu se i oni koristiti", otkriva. 

Smatra da će biti dovoljno liječnika i da će zdravstveni sustav izdržati te da neće doći do većeg prodora virusa u zdravstveni sustav. 

"Brojke su visoke, nije dobro da dođe do eksponencijalnog rasta, jer na taj način može doći do urušavanja zdravstvenog sustava, vodite brigu i o tome da ostali bolesnici mogu biti zakinuti za zdravstvenu skrb", kazao je apeliravši na građane da se pridržavaju mjera.  

Dodajmo da su detektirana javna, obiteljska okupljanja kao najveći problem i to bi trebalo minimalizirati.

Zdravstveni sustav (ne)sposoban izdržati velike brojke zaraženih?

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit komentirala je velike brojke zaraženih i sposobnost hrvatskog zdravstvenog sustava uslijed porasta broja oboljelih.

"Situacija na terenu je dosta zabrinjavajuća. Na žalost ako se ovaj trend nastavi pitanje je dana kada će doći u pitanju održivost zdravstvenog sustava. I sada se jedva krpamo s osobljem koje nam je na raspolaganju. Ovaj trend bolesnih zdravstvenih djelatnika dovest će do hladnog pogona. Hladni program bojim se da će linijom manjeg otpora morati biti ugašen", kazala je. 

Odgovorila je na pitanje može li liječnicima koji rade sa Covid pacijentima u pomoć uskočiti bilo koji liječnik ili su potrebne dodatne edukacije. "Na žalost radi se o specijalistima koji se jedini mogu uhvatiti u koštac s tim, jer se radi o pacijentima koji imaju komplicirane upale pluća. Radi se o malom broju liječnika specijalista koji se eventualno mogu dodatno educirati". 

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit

Što se tiče šatora, napominje da su oni pomoćno rješenje, no da će intenzivne jedinice morati biti negdje drugdje. "Treba tek vidjeti strategiju o tome. Šatorski kapaciteti nisu baš za respiratorno ugrožene ljude", kaže. 

Na pitanje koliko sustav može izdržati odgovara: "Mislim da su u pitanju dani, a ne tjedni. Svako malo nam netko javi da je iz stroja ispalo nekoliko ljudi. Kroz nekoliko dana mislim da neće imati tko raditi", kazala je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene