Ljekarna, ilustracija
Ljekarna, ilustracija Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Zbog povećane potražnje i nemogućnosti uvoza na tržištu vlada nestašica.


Hrvatska ljekarnička komora objavila je preporuke ljekarnama o ograničenom izdavanju medicinskog alkohola građanima jer na tržištu vlada nestašica, pa oboljeli od dijabetesa ne mogu nabaviti taj traženi dezinficijens preko recepta HZZO-a.

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup"

Na tržištu vlada nestašica tog sredstva za dezinfekciju, a trenutačno se ne može uvoziti. Povećana potražnja razlog je što je u nekim ljekarnama nestalo magistralnih pripravaka alkohola pa je Komora dala ljekarnama preporuke o ograničenom izdavanju tih iznimno traženih proizvoda, odgovorila je u srijedu Ljekarnička komora na Hinin upit.

Upravo je nestašica razlog zašto se oboljelima od dijabetesa u nekim ljekarnama ne može izdati alkohol na temelju doznaka HZZO-a, već im se kao nadomjestak nudi alkohol u slobodnoj prodaji koji moraju sami platiti, odgovaraju u Komori na upozorenja udruge Dignitas.

Ta udruga zatražila je prošloga tjedna očitovanje Ministarstva zdravstva na pritužbe oboljelih od dijabetesa koji u ljekarnama više ne mogu dobiti alkohol na temelju doznaka HZZO-a, već im se nudi alkohol iz slobodne prodaje koji moraju sami platiti.

Komora objašnjava da ljekarne u svom asortimanu imaju dvije vrste alkohola. Prvi je alkohol, magistralni pripravak, koji se propisuje na recept HZZO-a i pravo na njega imaju bolesnici koji su na terapiji inzulinom ili kućnoj dijalizi. Na taj pripravak plaća se PDV po sniženoj stopi od 5 posto.

S druge strane, imaju i alkohol u slobodnoj prodaji koji služi kao antiseptik i na njega se plaća PDV od 25 posto, navodi Komora.

Na tržištu je nestašica medicinskog alkohola koji, zbog sprječavanjaširenja koronavirusa, traže svi - od vrtića do fakulteta i drugih pravnih subjekata. (Hina)