Obavijesti Video Pretražite Navigacija
borba s koronom

Brojne zemlje uvode sve jače mjere - od maski na otvorenom, zatvaranja kina i do posebnog vremena za odlazak starijih u kupovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija je zabilježila u subotu rekordni dnevni broj novih slučajeva koronoavirusa, 1235, a u Francuskoj je proglašena maksimalna razina opasnosti od covida-19 u još četiri grada zbog rasta broja zaraza.

Austrijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je Beč i dalje glavno žarište s 511 novozaraženih u zadnja 24 sata.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti" Slika nije dostupna stop širenju koronavirusa Češki premijer želi još oštriju reakciju Italije: "Trebali bi zabraniti svojim državljanima putovanja u Europu"

Međutim, situacija u bolnicama u zemlji i dalje je stabilna, navodi ministarsvto.

Ukupno je 10.800 aktivnih slučajeva koronavirusa u Austriji.

Francuska je proglasila maksimalnu razinu opasnosti od covida-19 u Lyonu, Lilleu, Grenobleu i Saint Etienneu u subotu, nakon što je to već ranije učinila u Parizu i Marseilleu, što znači i nove restriktivne mjere u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa.

Dnevni broj zaraženih u petak je dostigao novi rekord kada je zabilježeno više od 20.000 slučajeva.

Danas su stupile na snagu mjere kojima je predviđeno zatvaranje svih barova i stroži zdravstveni protokoli u restoranima.

Italija: Zabrana okupljanja ispred barova?

Talijanska vlada razmišlja o uvođenju dodatnih mjera protiv širenja koronavirusa, ali bez povratka u potpuni lockdown, izvijestili su talijanski mediji.

Problem je, kako navodi list Corriere della Sera, u tome što ljudi ignoriraju mjere.

Novi zakon bi zabranio okupljanja ispred barova i restorana.

Vlada još raspravlja o tom prijedlogu, ali se očekuje da će nova pravila biti predstavljena do četvrtka. Vlasti su u subotu izvijestile o 5372 nova slučaja u zadnja 24 sata.

Poljska: Rekordan dnevni porast novozaraženih, škole ostaju otvorene

Poljske vlasti u subotu su najavile nove mjere čija je svrha suzbiti širenje pandemije koronavirusa nakon što je peti dan zaredom u toj zemlji zabilježen rekordan broj novozaraženih, no škole će ostati otvorene.

Danas je zabilježeno više od 5000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Starijim će osobama odsad svakodnevno biti omogućen odlazak u kupnju od 10 do 12 sati, u vrijeme posebno određeno za njih, a država će domovima umirovljenika isplatiti dodatnih 38 milijuna zlota (više od 64 milijuna kuna), rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare.

No dodao je kako smatra da još uvijek nije potrebno zatvarati škole, premda je početkom tjedna dao naslutiti da bi se vlada mogla odlučiti na taj potez.

"Zasad ne vidimo potrebu za uvođenjem nastave na daljinu", rekao je Morawiecki, dodavši da će vlada svaki tjedan na sastanku raspravljati o tomu je li potrebno potrebno donijeti dodatne mjere restrikcije kako bi se spriječilo širenje pandemije.

Po podacima ministarstva zdravstva u posljednja 24 sata provedeno je 28.300 testova na koronavirus, a potvrđeno je 5300 novih slučajeva.

U Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika dosad je evidentirana 121.638 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 2972 smrtna slučaja. U prvome valu pandemije u proljeće najveći broj dnevnih slučajeva iznosio je nekoliko stotina.

Nagli porast u Češkoj

I ostale zemlje srednje i istočne Europe suočavaju se s naglim porastom broja zaraženih. U Češkoj je u subotu zabilježeno 8618 novih slučajeva.

Restriktivne mjere najavljene u četvrtak, među kojima je i nošenje maski i na otvorenom prostoru, na snagu su stupile u subotu. Dodatne mjere odnose se na starije osobe te stupaju na snagu od 15. listopada.

Morawiecki još donedavno nije isključivao mogućnost uvođenja izvanrednog stanja ako broj novozaraženih nastavi rasti. No u subotu je rekao da vlada želi zaštititi gospodarstvo te da želi izbjeći još jedan lockdown. Protiv odredbe o nošenju maski i na otvorenom u subotu su širom zemlje održani ulični prosvjedi.

Poljske vlasti nastoje uvjeriti javnost da se bolnice mogu nositi s porastom broja zaraženih, no liječnici upozoravaju da bi se zdravstveni sustav uskoro mogao suočiti s ozbiljnim poteškoćama.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski na konferenciji za novinare je rekao da vlada radi na povećanju broja raspoloživih bolničkih kreveta te da je potpisala ugovor za nabavku 80.000 jedinica remdesivira, lijeka koji se koristi u liječenju covida-19.

Zatvaraju se kina, kazališta...

U Češkoj rekordni brojevi novozaraženih zabilježeni su već 4 dan za redom.Od ponedjeljka će sva kazališta, kina, muzeji, galerije i sportski sadržaji biti zatvoreni dva tjedna kako bi zaustavilo širenje koronavirusa. Vlada premijera Andreja Babiša ne isključuje potpunu karantenu, iako je predsjednik Miloš Zeman u subotu u novinskom intervjuu rekao da zemlja ne može podnijeti još jedno ekonomsko gašenje.

Prvi put od izbijanja epidemije u Ukrajini je u jednom danu umrlo više od 100 osoba od posljedica COVID-19, objavilo je u subotu vijeće za nacionalnu sigurnost.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene