Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAMJENA IDENTITETA

Kako je došlo do katastrofalne pogreške u KBC-u Split? "Bolnici smo dali i kopiju osobne sa slikom štićenice!"

Katastrofalna pogreška u KBC-u Split - 3
Katastrofalna pogreška u KBC-u Split - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Zbog zamjene identiteta u splitskom KBC-u ravnatelj Julije Meštrović podnio je zahtjev za razrješenje. Iz Doma Florence u Seget Vranjicu tvrde kako je u bolnicu otišla i kompletna dokumentacija njihove štićenice, pa je pogreška s tim još nevjerojatnija.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović podnio je zahtjev za razrješenje nakon već druge zamjene identiteta u toj bolnici. U kratkoj izjavi za javnost rekao je da će obnašati dužnost ravnatelja do odluke Upravnog vijeća KBC-a.

Pročitajte i ovo Dušanka Martinović Kaliterna i Mario Jurič - 3 Preventiva Kolege o zamjeni pacijentica u Splitu: "Radili su u nemogućim uvjetima. Dogodila se ružna pogreška koja je bacila ljagu na sve nas" KBC Split, ilustracija Inspekcija ministarstva zdravstva Slučaj zamjene pacijentica: Obavljen nadzor u splitskoj bolnici, u tijeku analiza dokumentacije

Drama s korisnicama domova u Splitu počela je u noći s 10. na 11. travnja kada su u bolnicu stigle dvije starije korisnice domova u Dicmu i u Seget Vranjici.

Punih mjesec dana kasnije otkriveno je da im je te prve večeri zamijenjen identitet. Pogreška je postala jasna nakon što je pacijentica iz doma u Dicmu vraćena u dom u Seget Vranjici. Prava pacijentica iz doma u Seget Vranjici preminula je 16. travnja i u međuvremenu je pokopana pod imenom još uvijek žive žene iz doma u Dicmu.

Obje pacijentice su bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu, pretpostavlja se, mogle, jasno reći niti svoje ime.

Prava istina doznala se u ponedjeljak kada su zdravstveni radnici drugu štićenicu htjeli vratiti u Dom Florence u Seget Vranjicu. Djelatnici Doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici.

"U bolnicu otišla kompletna dokumentacija"

Iz Doma Florence u Seget Vranjicu za Slobodnu Dalmaciju potvrđuju da je s njihovom štićenicom u bolnicu otišla i njezina kompletna liječnička dokumentacija, a zajedno sa zdravstvenom iskaznicom poslali su i onu dopunskog zdravstvenog osiguranja i - kopiju osobne iskaznice s fotografijom.

"S našom štićenicom je otišao kompletni popis terapije koju je u tom trenutku uzimala, plus napisana uputnica od njene doktorice, u fascikli su imali čak i kopiju osobne iskaznice sa slikom", kazali su iz Doma za Slobodnu Dalmaciju, što dovodi do pitanja kako se onda mogla dogoditi ovako velika pogreška.

"Gospođa je dovezena kolima Hitne pomoći u naš Dom, ali u tom momentu radost zbog njezinog iščekivanja zamijenio je šok, jer smo shvatili da nije riječ o našoj štićenici i da je posrijedi druga ženska osoba.

"Hitna inzistirala da je primimo"

Odmah smo kolegama iz Hitne rekli da to nije naša štićenica, da se očito dogodila greška, i da je moraju vratiti u bolnicu. Oni su, međutim, inzistirali da je primimo, jer da na dokumentaciji stoji da je to naša štićenica. Nama je bilo odmah jasno da su se papiri zamijenili i u tom smo trenu pretpostavljali da je neki drugi sanitet našu štićenicu odveo u drugi Dom.

Kontaktirali smo bolnicu i potpuno u nevjerici čekali da nam jave što se dogodilo i gdje je naša štićenica. Iz bolnice su nas kontaktirali sinoć i tada saznajemo da je došlo do ovakve greške", kazali su iz Doma. 

Uvjereni su da su identiteti pacijentica u bolnici na Križinama otpočetka, od samog dolaska u ustanovu, zamijenjeni, te da njihova štićenica zapravo nikad nije bolovala od koronavirusa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene