Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcija ministarstva zdravstva

Slučaj zamjene pacijentica: Obavljen nadzor u splitskoj bolnici, u tijeku analiza dokumentacije

KBC Split, ilustracija
KBC Split, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je nadzor u KBC-u Split u slučaju zamjene pacijentica, doznaje Dnevnik Nove TV.

Uzete su izjave svih zdravstvenih radnika koji su na bilo koji način sudjelovali u zbrinjavanju pacijentica te je također uzeta preslika medicinske dokumentacije, javio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Pročitajte i ovo Julije Meštrović ALARMANTNO STANJE U KBC-u Split od četvrtka samo hitne operacije: ''Nikada nismo imali toliko puno tako teških bolesnika, očekujemo još više ljudi na respiratorima, dvije rodilje su na Intenzivnoj'' KBC Split, ilustracija Iz domova za starije Splitski stožer: Preminule dvije žene - u trenutku smrti nisu imale koronavirus, ali su prije bile pozitivne

Zatraženo je i zaprimljeno očitovanje Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije s obzirom na to da su pacijentice iz Domova transportirane sanitetskim prijevozom Zavoda.

U ovom trenutku provodi se analiza medicinske i druge dokumentacije na temelju koje će se utvrditi činjenice i u skladu s ovlastima propisanim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti poduzeti potrebne mjere i aktivnosti, potvrdili su u Ministarstvu zdravstva.

Zamijenili pacijentice

Podsjetimo, u KBC-u Split otkrivena je zamjena identiteta pacijenata koja se dogodila još s 10. na 11. travnja. Dvije pacijentice, jedna iz doma u Seget Vranjici, a druga iz doma u Dicmu, zaprimljene su u približno isto vrijeme te je došlo do zamjene njihova identiteta.

Naime, pacijentice su bile teškog zdravstvenog stanja i nisu mogle jasno komunicirati niti se odazvati na ime. Dijagnoze su ispravno vođene, ali pod krivim imenima.

Da cijela situacija bude još tragičnija, jedna je od pacijentica preminula 16. travnja, a pokopao ju je član obitelji druge pacijentice i ne znajući da u lijesu nije njegova tetka. Sve je otkriveno nakon što su djelatnici bolnice u dom u Seget Vranjici pokušali vratiti pacijenticu koja nije bila ona pod čijim su je imenom vodili.

Zbog tog propusta djelatnika KBC-a Split ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio svoj mandat na raspolaganje te i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja.

Najavljeno vraćanje bolničkih odjela s Firula na Križine

Zamjenik ravnatelja splitskoga KBC-a Krešimir Dolić najavio je u petak da se od ponedjeljka u bolnicu na Križinama vraćaju odjeli koji su zbog pandemije koronavirusa bili premješteni na Firule kako bi se bolnica na Križinama osposobila za prijam bolesnika zaraženih koronavirusom.

"Do kraj sljedećeg tjedna s Firula ćemo na Križine vratiti sve odjele koji su s Križina bili premješteni zbog pandemije koronavirusa. Takav naš postupak je sukladan naputcima Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji se odnose na normalizaciju stanja", rekao je Dolić za Hinu.

Dodao je da će u dijelu prizemlja bolnice na Križinama ostati jedan dio kako bi se ondje mogli smjestiti mogući novooboljeli od koronavirusa.

"Taj dio bolnice na Križinama može se fizički i epidemiološki potpuno izolirati od ostalog dijela bolnice da ne bi došlo do miješanja osoblja i pacijenata. Taj dio bolnice je uz Kliniku za infektivne bolesti i dosad korišten za prihvat oboljelih od koronavirusa, a sad ćemo njegov manji dio namijeniti za potrebe eventualno nekih novih žarišta koronavirusa, ako ih bude", objasnio je Dolić. Dodao je kako je trenutačno u tom dijelu bolnice na Križinama 25 oboljelih od covida-19 za koje se vjeruje da će ozdraviti te će biti otpušteni iz bolnice.

"Mi se prilagođavamo nastupajućem poboljšanju epidemioloških okolnosti i nadamo se kako će se te stvari nastaviti normalizirati", rekao je Dolić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene