Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Zaražen još jedan djelatnik Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, ukupno oboljela 21 osoba: "U samoizolaciji je 27 djelatnika"

Igor Filipčić
Igor Filipčić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Igor Filipčić Galerija 1/1 >>
Šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović rekao je da se uvodi obvezna samoizolacija za osobe iz četiri države u kojima je lošija epidemiološka situacija.

* Dosad zaraženo 2366 osoba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Ozdravile 2142 osobe

* Na liječenju 87 ljudi

* 107 smrtnih slučajeva

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku.

22:30 Još je jedan zdravstveni radnik iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu pozitivan na koronavirus. Ukupno je tako 21 osoba zaražena, od čega je 16 pacijenata, a 5 zdravstvenih djelatnika. 

"Ne znamo kako je došlo do ove zaraze, ali znamo da je u posljednje vrijeme puno mjera bilo ukinuto. Čim smo saznali da je jedna naša djelatnica zaražena poduzeli smo sve mjere u dogovoru s epidemiološkom službom. Testirali smo sve naše djelatnike odjela za produženo liječenje i 37 bolesnika. Imamo veliku sreću da je naša bolnica paviljonskog tipa tako da možemo izolirati pojedine odjele", kazao je ravnatelj bolnice Ivan Filipčić u Večernjim vijestima Nove TV i rekao kako je u samoizolaciji 27 zdravstvenih djelatnika. 

"Svi se zaraženi osjećaju dobro i nemaju teže simptome, izuzev njih nekoliko s temperaturom koji su bolnici", rekao je ravnatelj.

20:45 Koronavirusom je zaražena i ravnateljica đakovačkog Dječjeg vrtića Sunčev sjaj-Nazaret Rahela Lacković. "Da, i ja sam pozitivna na koronavirus. Žao mi je, silno mi je žao zbog djece i roditelja i samo zbog njih se osjećam loše... Zaista sam se trudila sve po vrtiću činiti po preporukama kako bi svi bili maksimalno zaštićeni", rekla je Lacković za 24 sata. Kazala je i kako je pozitivna i još jedna sestra suradnica.

19:57 Posade i putnici na svim brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu dužni su nositi zaštitne maske, poručili su u srijedu iz Agencije za obalni linijski promet.

"Na svim brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu posade i putnici dužni su se pridržavati mjera Stožera civilne zaštite RH odnosno nositi zaštitne maske sukladno uputi Stožera koja je izdana danas, a primjenjuje se od 25. lipnja", navode u priopćenju.

19:41 Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, u Dnevniku Nove TV kako nije zabilježen pad turističkih prihoda nakon proboja korone na teniskom turniru.

"Možemo reći da za sad nismo zabilježili da je situacija s turnirom naštetila turizmu. Bilo je negatvinih komentara, ali mislim da smo pokazali da smo zemlja koja se dobro nosi s epidemijom", poručila je Kadija

19:38 Doktor Tomislav Dijanić iz Zavoda za javno zdravstvo u Đakovu kazao je kako se još uvijek čekaju nalazi nakon proboja korone u samostanu. Najavio je kako će nalazi biti gotovi kasno večeras te će biti objavljeni sutra prijepodne.

"Nadam se da će biti negativni, ali za očekivati je da će biti onih pozitivnih", rekao je Dijanić u Dnevniku Nove TV i dodao kako još nije utvrđen točan broj kontakata zaraženih sestara.

19:14 U Zagrebu su danas registrirana 24 slučaja zaraze, potvrdio je Šostar za DNEVNIK.hr

18:46 Čak 16 pacijenata, dva tehničara i dvije medicinske sestre u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan zaraženo je koronavirusom, pokazalo je jutrošnje testiranje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, potvrdio je za DNEVNIK.hr, ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Zvonimir Šostar

Epidemiološki izvidi su u tijeku. Dio zaraženih nema nikakvih simptoma Covida-19, a šestero s blagim simptomima sutra će biti smješteno u Infektivnu kliniku dr. Fran Mihaljević.

16:21 Liječnica iz KBC-a Sestre Milosrdnice pozitivna je na koronavirus, potvrdio je za DNEVNIK.hr ravnatelj te bolnice Mario Zovak.

"Riječ je o kolegici iz vanjske ustanove koja je kod nas na specijalizaciji. Javila nam je kako ima temperautru te se nakon testiranja pokazalo da je pozitivna. Kaže da ne zna gdje se mogla zaraziti. Preventivno je 19 djelatnika i jedan pacijent kojem je zaražena liječnica radila ultrazvuk u izolaciji i testirani su na pristustvo koronavirusa", kazao je Zovak.

15:53 Istarski stožer donio je odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski u trgovačkim centrima te provedbi posebnih mjera na tržnicama. Više pročitajte ovdje

15:31 Istarski stožer demantirao je izjavu Maje Grbe Bujević o broju zaraženih na području Istarske županije. Tvrde da području te županije u posljednja 24 sata nije bilo novooboljelih, dok je Grba Bujević na konferenciji Nacionalnog stožera rekla da su zabilježena dva slučaja. 

15:24 Iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije javljaju kako je mlađa muška osoba s područja Knina pozitivna na koronu. Riječ je o osobi koja je doputovala iz BiH i Srbije, pa ga se smatra importiranim slučajem. 

S današnjim danom na području Šibensko-kninske županije pod mjerama samoizolacije nalaze se 22 osobe, od kojih je 15 bilo na teniskom turniru u Zadru Adria Tour (9 odraslih i 6 djece).

15:00 Iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su da su na sjednici održanoj 22. lipnja naložili ponovnu uspostavu COVID-19 ambulanti na području Dubrovačko-neretvanske županije, a radi pružanja što kvalitetnije skrbi turistima sa sumnjom na COVID-19 koji borave na tom području.

14:25 Zadar je epidemiološki priča koja je odmah stavljena pod kontrolu, testirano je nekoliko stotina osoba, a sedam je novooboljelih osoba. 

"Želim čestitati kolegama u Zadru koji su odradili odličan posao", rekla je Marija Bubaš. 

"Da umirim mladenke, do sada nismo imali niti jedan pozitivan slučaj vezan za vjenčanja. Za sada neće biti nikakvih promjena u mjerama i izgleda da se svi dobro pridržavaju mjera. Tu treba pohvaliti organizatore. Oni su odgovorni za organizaciju i pridržavanje mjera", kazala je Bubaš. 

Upitana kako će se kontrolirati broj putnika u tramvajima i autobusima u Zagrebu, Bubaš je rekla kako bi trebalo krenuti ranije i možda propustiti koju liniju. Što se tiče maski, rekla je da one ne moraju biti medicinske.  

14:20 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić komentirala je navode o mogućem slabljenju virusa i rekla da se analize još rade i nema puno istraživanja, ali dodala da je situacija bolja nego na početku jer dosta oboljelih ima vrlo blage simptome i trenutačno nema pacijenata na respiratoru. 

14:15 Od 25. lipnja, odnosno od četvrtka uvodi se mjera obveznog nošenja medicinskih maski u sredstvima javnog prijevoza, a vozači neće smjeti krenuti dok svi unutar vozila neće imati maske na licima, rekao je Božinović. 

14:11 Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako se uvodi obvezna 14-dnevna samoizolacija za sve koji dolaze iz BiH, Republike Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. U samoizolaciji bi trebali biti u svojim domovima ili u drugom smještaju. 

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, rekla je i da je uvjet da bi se te mjere ukinule značajan trend pada broja zaraženih u navedenim državama. 

14:05 Maja Grba Bujević iz Nacionalnog Stožera civilne zaštite izvijestila je kako su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u Republici Hrvatskoj u posljednja 24 sata. 

Jedna novooboljela osoba je iz Zagrebačke županije, jedna iz Zadarske županije, jedna iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Vukovarsko-srijemske županije i jedna iz Krapinsko-zagorske županije. Dvije novooboljele osobe su iz Istarske županije, 4 iz Osječko-baranjske županije i 11 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba.

13:23 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od uzoraka koji su poslani na analizu u utorak 38 je negativno, ostali su u obradi. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalaze 33 osobe. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije, izvijestili su iz Stožera DNŽ-a.

13:16 U Krapinsko-zagorskoj županiji jedna je osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u srijedu načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek i podsjetio da u toj županiji 28 dana nije bilo zaraženih koronavirusom.

"Opet smo se vratili na ono što smo imali prije 28 dana. Tih 28 dana bili smo bez pozitivnih, a nažalost s današnjim danom imamo prvog pozitivnog iz Velikog Trgovišća", rekao je Ferek Jambrek i dodao da je riječ o osobi zaraženoj na području grada Zagreba.

13:05 ''Opasno je zanemarivati mišljenje struke, a povoditi se za izjavama nestručnih ljudi koji nemaju dovoljno zanja i koriste to u predizborne svrhe'', komentirao je HDZ-ovac, šef Stožera Davor Božinović spočitavanja premijeru koji nije otišao u samoizolaciju. Rekao je da je problematično reći da predsjednik Vlade odbija ići u samoizolaciju i upozorava da se može stvoriti dojam da se takve vijesti prenesu vani.

12:37 Županijski stožer Koprivničko-križevačke županije potvrdio je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, međutim radi se o osobi koja radi u Zagrebu u zdravstvenom sustavu. 

12:32 U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od COVID-19, vratila se iz Slovenije i trenutačno je na kućnom liječenju, doznaje se u srijedu iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Novooboljela osoba je iz Rijeke, koja se vratila s boravka u Sloveniji. Na kućnom je liječenju u samoizolaciji i ima blage simptome, navode iz Stožera.

Na području Primorsko-goranske županije tako su sad četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Primorsko-goranski Stožer Civilne zaštite u utorak je zatražio hitno donošenje mjera pojačane kontrole dolazaka osoba iz država s rizičnom područjima zaraze kao što su BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo.

12:30 U Zagrebačkoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije, do srijede 24. lipnja do 11 sati evidentirano je 139 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

11:29 Stožer civilne zaštite Istarske županije jučer je donio odluku kojom se ne dopuštaju posjeti i izlasci korisnika izvan domova za starije osobe na području Istarske županije.

"Ta je mjera donesena zbog toga što je na području Istarske županije zabilježen velik broj dolazaka turista iz država Europske unije i država izvan EU-a, a pogotovo iz onih u kojima je epidemiološka situacija loša. Posljednjih dana svjedočimo o nekoliko 'uvezenih' slučajeva zaraze virusom COVID-19 iz tih država koji su uspješno sanirani, te je ovakva odluka donesena u cilju zaštite najranjivije skupine naših sugrađana od mogućeg oboljenja", poručili su iz Stožera Istarske županije.

11:23 Stožer Osječko-baranjske županije objavio je da je dosad obrađeno ukupno 148 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna. Riječ je o tri osobe iz Đakova i jednoj iz Osijeka. Određena je mjera samoizolacije za osobe koje su s njima bile u kontaktu. Na području te županije trenutačno je 255 osoba u samoizolaciji. 

Na njihovu je području trenutačno 27 aktivnih slučajeva, među kojima je 13 časnih sestara iz Đakova. Sedam oboljelih osoba hospitalizirano je u KBC-u Osijek (pet časnih sestara iz Đakova i dvije osobe iz Osijeka), no nitko nije životno ugrožen. Ostali oboljeli nalaze se na liječenju kod kuće.

Policija je jučer obavila 18 samoinicijativnih provjera poštivanja mjere samoizolacije te u jednom slučaju u Osijeku utvrdila kršenje te mjere. Dojava građana o kršenju samoizolacije nije bilo.

Epidemiološke službe uzele su obrise od svih kontakata pozitivnih na COVID-19, pa je u tijeku obrada oko 200 uzoraka. Svi su prostori detaljno dezinficirani, a uvjeti za samoizolaciju u samostanu su dobri, s tim da među časnim sestrama ima i više medicinskih sestara koje su stručne za pružanje stalne medicinske skrbi.

11:15 Kako doznajemo, tri su nova slučaja zaraze koronavirusom među časnim sestrama iz samostana u Đakovu. Testirano je oko 200 osoba, rezultati su poznati za njih 130, a ukupno će se danas testirati više od 300 ljudi. Zbog simptoma i starije dobi hospitalizirana su dvojica svećenika, no njihovi testovi zasad su negativni.

10:59 U Zagrebu je 11 novih osoba zaraženih koronavirusom, izjavio je u srijedu Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu. Više pročitajte ovdje

10:22 Ni u Šibenskoj-kninskoj županiji danas nema novooboljelih. Ukupno su 22 osobe u samoizolaciji. 

9:50 Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u Solinu rekao kako je u odnosu na jučerašnji dan tijekom današnjeg jutra broj novooboljelih manji. Rekao je i kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas nema novooboljelih. Više pročitajte ovdje.

U izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije navodi se kako je testirano 59 osoba, a 142 osobe su u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nije niti jedna osoba.

9:47 Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije izvijestili su da je jutros testirano 11 uzoraka i svi su negativni na koronavirus. U samoizolaciji su 132 osobe.

9:42 Stožer civilne zaštite održat će konferenciju za medije u 14 sati, a možete je pratiti UŽIVO na portlu DNEVNIK.hr.

9:14 Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je proteklih pet dana bio u samoizolaciji, u utorak je obavio kontrolni test koji je pokazao da je negativan na koronavirus, izvijestila je u srijedu osječka Gradska uprava.

8:55 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u posljednja 24 sata ispitano je 50 uzoraka brisova i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih.

7:10 Nakon pojave zaraze koronavirusom na zadarskom teniskom turniru Adria Tour, tijekom utorka u Zadru su testirana još 74 uzorka i svi su negativni na koronavirus, izvijestio je u utorak navečer Stožer civilne zaštite Zadarske županije. U posljednja dva dana testirane su 164 osobe, a od nedjelje ukupno 186. Pod aktivnim su nadzorom 123 osobe, naveli su iz županijskog Stožera.

7:05 Šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je kako će se danas donijeti odluka o promjeni režima na granicama sa susjednim zemljama.

"Vjerojatno ćemo promijeniti režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali bi se promjene odnosile i za građane Kosova i Sjeverne Makedonije. Sutra ćemo donijeti odluku o tome, naše odluke stupaju na snagu u ponoć sljedećeg dana. Vjerojatno će to biti režim koji je već postojao, a podrazumijeva samoizolaciju za one koji dolaze iz smjera tih država", rekao je u utorak Božinović i najavio kako će više detalja biti poznato u srijedu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene