Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na skupu u Zaprešiću

Božinović o zatvaranju granica s BiH i Srbijom: "Vjerojatno ćemo promijeniti režim", Plenković o susretu s Đokovićem: "Pozdravili smo se s pristojne distance"

Davor Božinović
Davor Božinović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović, čelnik Nacionalnog kriznog stožera Davor Božinović, čelnik Nacionalnog kriznog stožera Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/3 >>
Šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je kako će se sutra donijeti odluka o promjeni režima na granicama sa susjednim zemljama. Andrej Plenković tvrdi kako njegov susret sa zaraženim Đokovićem kojeg je dodirnuo po ramenu, nije bio blizak kontakt.

Božinović je na pitanje razmišlja li se o zatvaranju granica sa Srbijom i BiH ustanovio kako se posljednjih dana bilježe infekcije koje donosi ljudi koji dolaze iz nama susjednih, istočnih zemalja

Pročitajte i ovo Andrej Plenković za CNN - 1 O turističkoj sezoni Premijer Plenković optimistično za CNN: "Budemo li na 60, 70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro" Slika nije dostupna Nakon razgovora s tamošnjim kolegama Plenković pokazao solidarnost prema Češkoj i Slovačkoj: "Izrazio sam spremnost da zbrinemo po desetak njihovih COVID pacijenata"

"Vjerojatno ćemo promijeniti režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali bi se promjene odnosile i za građane Kosova i Sjeverne Makedonije. Sutra ćemo donijeti odluku o tome, naše odluke stupaju na snagu u ponoć sljedećeg dana. Vjerojatno će to biti režim koji je već postojao, a podrazumijeva samoizolaciju za one koji dolaze iz smjera tih država", rekao je Božinović i najavio kako će više detalja biti poznato sutra.

Osvrnuo se i na slučaj zaraze hrvatskog djelatnika veleposlanstva u Beogradu i rekao kako ne vjeruje da će se veleposlanstvo zatvoriti.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na fotografiju s Novakom Đokovićem za kojeg je danas potvrđeno kako je zaražen koronavirusom. 

"Nisam zabrinut, to je bio kratki susret od tri minute, to nije bio blizak kontakt. Već sam se tri puta testirao od pojave korone i negativan sam", rekao je Plenković.

Plenković: "Pozdravili smo se s pristojne distance"

Nakon opaske novinara kako je Đokovića dodirnuo po ramenu, a prema HZJZ-u bliski kontakt uključuje izravan tjelesni kontakt sa zaraženim, Plenković je rekao kako nije bilo riječ o fizičkom kontaktu koji bi omogućio prijenos.

"Dodirnuo sam mu rame, a pozdravili smo se s pristojne distance. Poštujemo sve što HZJZ kaže", rekao je te je novinaru N1 televizije poručio da navija za oporbu. 

Na kritike oporbe kako očito ne vrijede ista pravila za sve budući da nije u samoizolaciji, rekao je kako pravila vrijede za sve te je riječ o mišljenju "nadriliječnika".

"To što bi bi njima bilo draže da odem u samoizolaciju pa da Bernardić pobjegne s još dva sučeljavanja, to je drugo pitanje. Nadridoktori poput Marasa i Beljaka nisu predmet mog interesa", ustvrdio je.

Kazao je i kako u drugom mandatu planiraju prosječnu plaću povisiti na 7000 kuna, a minimalnu podignuti na 4250 kuna.

Što je bliski kontakt?

Na stranicama HZJZ-a se u obavijesti o tome tko sve treba ići u samoizolaciju (objavljena 27. ožujka) navodi kako se bliski kontakt zaražene osobe  definira kao 

udaljenost od oko dva metra od oboljele osobe ili boravak u istom zatvorenom prostoru s oboljelim od COVID-19, ali dulje vrijeme, u trajanju dulje od 15 minuta (npr. učionica, soba za sastanke ili druga prostorija; kod zdravstvenih djelatnika, kućnih kontakata; kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu), a bez osobne zaštite opreme (rukavica, pregača, maska, zaštita za oči)

ILI

direktan kontakt s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (npr. oboljeli je kašljao na nas, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim), a bez korištenje osobne zastitne opreme. Za sada bliskim kontaktom se ne smatra kratka interakcija s oboljelim, npr. prolazak pored ili hodanje uz oboljelu osobu.

Naknadno su se iz HZJZ-a oglasili i priopćenjem u kojem se navodi da premijer ne treba ići u samoizolaciju. Kao definicija bliskog kontakta sada se navode sljedeći slučajevi (među njima nema "drugih izravnih tjelesnih kontakata")

– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta
– tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt
– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta
– nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe
– skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme
– putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene