Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON IZBIJANJA SKANDALA

Iz AstraZenece se oglasili o milijunima doza cjepiva otkrivenih u talijanskoj tvornici

AstraZeneca je objavila u srijedu da je pronađenih 29 milijuna doza cjepiva u tvornici u Italiji namijenjeno Europskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama kroz program COVAX koji predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na zahtjev Europske komisije, talijanske sigurnosne snage provele su inspekciju za vikend u tvornici Catalent u Anagniju, blizu Rima, i pronašle zalihu doza cjepiva AstraZenece, navodi talijanski list La Stampa. Talijanski dužnosnik kasnije je potvrdio izvještaj o inspekciji i rekao da će se doze poslati u Belgiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljenje starijih od 60 HZJZ demantirao EMA-u: ''Pogrešno je interpretirana informacija o cijepljenju AstraZenecom'' Slika nije dostupna SMATRAJU IH IMUNIMA Slovenija predlaže Hrvatskoj da se olakša prijelaz granice za građane koji su primili samo jednu dozu AstraZenece

Niz reakcija na izvještaj pokazatelj je razine nepovjerenja u EU-u prema anglo-švedskom proizvođaču koji je smanjio isporuku cjepiva Uniji do kraja lipnja na 100 milijuna doza umjesto 300 milijuna doza prema ugovoru s blokom 27 članica.

Pronađenih 29 milijuna doza cjepiva AstraZenece dovoljno je za cijepljenje 14,5 milijuna ljudi.

"Zaliha od gotovo 30 milijuna doza otkrivena je blizu Rima tijekom provedene inspekcije. Sad je zaplijenjena", rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal novinarima nakon sastanka kabineta. "EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko cijepljenja", dodao je.

Eurozastupnik Peter Liese, iz iste stranke kao njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je da ga je izvještaj ostavio bez teksta i pozvao AstraZenecu da razjasni situaciju.

AstraZeneca je u srijedu objasnila da je većina doza iz tvornice tvrtke Catalent za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa COVAX.

"Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. 13 milijuna doza cjepiva čeka na kontrolu kvalitete kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX", rekli su iz tvrtke.

Ostalih 16 milijuna doza isporučit će se Europi u ožujku i travnju, dodaju.

Mario Gargiulo iz tvrtke Catalent rekao je za Reuters da je posjedovanje 29 milijuna doza cjepiva u tvornici u Anagniju u skladu s uobičajenom procedurom i da ta tvrtka često ima i više doza ondje.

Europska komisija odbila je komentirati ovaj slučaj.

UNICEF je ranije u srijedu, u ime programa za razmjenu cjepiva COVAX, objavio da se predviđene isporuke cjepiva svim zemljama, uključujući Vijetnam, moraju odgoditi zbog kašnjenja u proizvodnji.

Sporni pogon Halix

Dužnosnik EU-a rekao je da su neke doze u tvornicu stigle iz nizozemske tvornice cjepiva koju vodi Halix, kooperant AstraZenece.

Pogon u Anagniju zadužen je za pakiranje cjepiva proizvedenih u tvornici Halixa te u pogonu u Belgiji koji vodi kooperant Thermo Fisher Scientific.

AstraZeneca je navela da tvornica također u bočice pakira doze zaprimljene izvan EU-a i da će se one otpremiti u zemlje COVAX-a.

Oba pogona za proizvodnju cjepiva u Belgiji i Nizozemskoj navode se kako dobavljači Uniji u ugovoru koji je AstraZeneca potpisala s EU-om u kolovozu.

Međutim, pogon Halix nije još odobren u Uniji jer AstraZeneca nije još dostavila dovoljno podataka europskom medicinskom regulatoru. Nije odobren ni u Velikoj Britaniji.

Cjepiva proizvedena ondje ne mogu se koristiti u EU dok se ne dobije odobrenje što se očekuje idućih dana, najavili su dužnosnici EU-a i AstraZeneca.

Nije poznato zašto AstraZeneca nije ranije tražila odobrenje za tu tvornicu. Anglo-švedska tvrtka odbila je to komentirati.

Halix je također uvršten kao dobavljač Britaniji koja poziva EU da dozvoli isporuku doza koje su ondje proizvedene. Britanija dosad nije isporučila nijedno cjepivo AstraZenece Uniji iako su dva britanska postrojenja također navedena kao dobavljači bloka u ugovoru s EU-om.

Halix je naveo da je započeo proizvodnju cjepiva za EU u prosincu i da može proizvesti oko pet milijuna doza mjesečno. No tvrtka nije htjela otkriti koliko je doza cjepiva već proizvela.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene