Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrile talijanske vlasti

Novi skandal AstraZenece: U Italiji sakrili 29 milijuna doza cjepiva namijenjenih Velikoj Britaniji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanske vlasti otkrile su 29 milijuna doza cjepiva AstraZenece skrivene u skladištu u toj zemlji.

Pošiljke se navodno čuvaju u tvornici Catalent u Anagniju kako bi se otpremile u Veliku Britaniju, piše u srijedu La Stampa. Talijanske vlasti do otkrića su došle nakon istrage koju je pokrenula Europska komisija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna četiri osobe umrle Još jedna europska zemlja produljila obustavu primjene AstraZenece: "Sumnjamo na vezu cjepiva i teških nuspojava" Slika nije dostupna Zasad bez ocjene Čekaju se nalazi obdukcije i drugih analiza u slučaju smrti 33-godišnjaka koji je cijepljen AstraZenecom

Riječ je o cjepivu koje se proizvodi u Nizozemskoj, a dovršava se u Italiji. Oko cjepiva se već mjesecima bore Velika Britanija i EU.

La Stampa navodi kako AstraZeneca nije izvijestila o dozama koje se nalaze u Italiji, no nakon inspekcije tvornice u Nizozemskoj, europski povjerenik za unutarnju trgovinu Thierry Breton zapitao se kamo idu nedovršene doze iz Nizozemske te predložio talijanskim vlastima istragu.

AstraZeneca ima ugovore sklopljene i s EU-om i s Velikom Britanijom. Pitanje je koji će prvo ispoštovati. Nakon velikih kašnjenja s isporukama, najnovije je obećanje da će u prvom tromjesečju godine isporučiti 30 milijuna doza.

Upravo bi ove doze mogle značiti prekretnicu i za EU i za Otok. Ovo je gotovo dvostruka količina od one koju je EU dosad od AstraZenece dobio, a za Britaniju bi doze mogle značiti da bi 15 milijuna stanovnika moglo dobiti drugu dozu.

Otkriće dolazi uoči virtualnog sastanka EU lidera u četvrtak i petak na kojem bi se moglo raspravljati o prijedlogu da se stopira izvoz cjepiva iz EU-a, što bi se naročito odnosilo na Britaniju i SAD, piše politico.eu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene