Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca
Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Foto: DPA/PIXSELL

Talijanske vlasti otkrile su 29 milijuna doza cjepiva AstraZenece skrivene u skladištu u toj zemlji.


Pošiljke se navodno čuvaju u tvornici Catalent u Anagniju kako bi se otpremile u Veliku Britaniju, piše u srijedu La Stampa. Talijanske vlasti do otkrića su došle nakon istrage koju je pokrenula Europska komisija.

Vezani članci Koronavirus u Australiji Još mjesec dana karantene za pet milijuna ljudi, a imaju 177 zaraženih: Necijepljeni vozač bez maske u zračnoj luci potaknuo trenutačnu epidemiju Koronavirus u Francuskoj, ilustracija Predsjednikovo upozorenje dalo rezultat: U samo jednom danu gotovo milijun stanovnika prijavilo se za cijepljenje

Riječ je o cjepivu koje se proizvodi u Nizozemskoj, a dovršava se u Italiji. Oko cjepiva se već mjesecima bore Velika Britanija i EU.

La Stampa navodi kako AstraZeneca nije izvijestila o dozama koje se nalaze u Italiji, no nakon inspekcije tvornice u Nizozemskoj, europski povjerenik za unutarnju trgovinu Thierry Breton zapitao se kamo idu nedovršene doze iz Nizozemske te predložio talijanskim vlastima istragu.

AstraZeneca ima ugovore sklopljene i s EU-om i s Velikom Britanijom. Pitanje je koji će prvo ispoštovati. Nakon velikih kašnjenja s isporukama, najnovije je obećanje da će u prvom tromjesečju godine isporučiti 30 milijuna doza.

Upravo bi ove doze mogle značiti prekretnicu i za EU i za Otok. Ovo je gotovo dvostruka količina od one koju je EU dosad od AstraZenece dobio, a za Britaniju bi doze mogle značiti da bi 15 milijuna stanovnika moglo dobiti drugu dozu.

Otkriće dolazi uoči virtualnog sastanka EU lidera u četvrtak i petak na kojem bi se moglo raspravljati o prijedlogu da se stopira izvoz cjepiva iz EU-a, što bi se naročito odnosilo na Britaniju i SAD, piše politico.eu.