Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon cijepljenja je "ok"

Plenković o trakavici oko Vrhovnog suda: "Prof. Đurđević pristala je biti dio protuzakonite procedure i pustila je da ju Milanović provuče kroz blato"

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu su se javno cijepili protiv COVID-19 AstraZenecinim cjepivom. U podne se sastao uži kabinet Vlade, nakon čega se premijer obratio medijima.

Nakon što se u srijedu ujutro cijepio AstraZenecom kako bi pokušao pomoći poljuljanom ugledu tog cjepiva, Andrej Plenković sastao se s ministrima na užem kabinetu prije sjednice Vlade. Potom je izašao pred novinare.

Premijer je rekao kako je Vlada odlučila zadužiti Hrvatski zavod za zapošljavanje da se nastavi s mjerama za očuvanje radnih mjesta i tijekom travnja, odnosno s mjerom 4000 kuna. Nastavlja se i nadoknada fiksnih troškova. Rekao je i kako će se na Banovini nastaviti s nadoknadom troškova električne energije

"Troškove za travanj pokrit će HEP, a Vlada će pokriti trošak za druge tvrtke koje distribuiraju električnu energiju", rekao je Plenković. Kazao je i da će Hrvatske autoceste nastaviti s nenaplatom autoceste do Lekenika i tijekom travnja. 

Upitan kako se osjeća nakon cijepljenja AstraZenecom, rekao je kako misli da je OK i zahvalio na brizi. 

"Prof. Đuđević ne može biti predsjednica Vrhovnog suda"

Govorio je o istupu predsjednika Milanovića koji je na Cresu komentirao proceduru oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. 

"Ne može se pretendirati da će se provesti procedura za izbor čelnika Vrhovnog suda i da će se izabrati protuzakonito, jer neće. To neće proći. Prof. Đurđević pristala je biti dio protuzakonite procedure. Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda, to jednostavno nije moguće i HDZ ju neće podržati. Pustila je da ju predsjednik Republike provuče kroz blato i time je sebe diskvalificirala, a teza da je Đuro Sessa kandidat HDZ-a je laž. Puste teze da ga mi podržavamo su također netočne", poručio je Plenković. 

Dojam je da prof. Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika RH, ali je jedina pristala biti u protuzakonitoj proceduri, kaže Plenković. 

"Aktualni predsjednik RH dok je bio saborski zastupnik 2016. je glasao za deset izabranih sudaca Ustavnih sudaca, zato udari na ustavne suce nisu kredibilni", poručuje premijer. 

"Danas je stiglo pismo koje je predsjednik uputio svim zastupnicima ignorirajući da se Hrvatski sabor očitovao o zaključcima Odbora za Ustav i zaključke Ustavnog suda. Očito ignorira i ne poštuje stav Ustavnog suda. Od početka je bilo jasno da je krenuo u proceduru koja nije zakonita'", kazao je.

Na pitanje aludira li da bi se moglo ići u Milanovićev opoziv, odgovorio je da ništa ne aludira.

"Samo pokušavam javnosti objasniti da je Milanović trenutačno u jednoj političkoj akciji. Ovo nije ispunjavanje dužnosti predsjednika prema Ustavu i Zakonu o sudovima, nego politički pamflet koji nastoji simplificirati temu stanja u pravosuđu da ćemo pokrenuti reformu tako što ćemo jednu kandidatkinju provući kroz blato. Jedna osoba na čelu Vrhovnog suda ne može predstavljati reformu pravosuđa", naglašava premijer. 

Novinare je pitao pamte li što je korisno Zoran Milanović napravio za reformu pravosuđa. 

"To je politički spin. Učinio je medvjeđu uslugu prof. Đurđević, meni je nje žao", rekao je. 

"Neka DORH svaki dan govori što radi"

Dotaknuo se i slučaja Mamić. 

"Apsolutno treba tražiti odgovornost svih uključenih. Pozvao bih DORH da o tome svaki dan govori, da se čuje jasno i glasno što se radi, a ne da se ostavlja dojam da se ne radi ništa pa da se postavljaju pitanja izvršnoj vlasti", rekao je premijer. 

"Sud po mom mišljenju treba izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje u nekim slučajevima. Koja logika nalaže da ne izreknete tu mjeru, no to ne može raditi izvršna vlast, nego sud", kazao je odgovarajući na pitanje o prelasku državne granice za pravomoćno osuđene osobe te dodao kako instrumenti postoje. 

Malenica: "Sessa mi je rekao da Mamića nije vidio od 2003."

Novinari su pitali ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu je li dobio očitovanje predsjednika Ustavnog suda Đure Sesse o optužbama za korupciju koje stižu od Zdravka Mamića

"Čuo sam se s gospodinom Sessom i rekao je da se 2003. ili 2004. godine zadnji put vidio sa Zdravkom Mamićem, odbacio je sve njegove navode i optužbe", rekao je Malenica. 

Upitan da komentira izjave predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je danas na Cresu rekao kako Malenica "predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima" te da je došao u njegov ured "njuškati" što će učiniti, ministar je rekao da se ne želi spuštati na tu razinu. 

"Mi koji ustrajemo na poštovanju zakona i Ustava smo a priori njegovi protivnici. Ja sam u više navrata istaknuo da sam više puta razgovarao s Orsatom Miljenićem. Nisam dolazio njuškati. To je bio ozbiljan razgovor i nismo razgovarali ni o jednom kandidatu", rekao je Malenica. 

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljenje sporo ide U regiji situacija sve lošija: Samo u BiH preminule su 62 osobe, u Srbiju samo s potvrdom o cijepljenju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene