Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tjedno izvješće

HZJZ objavio koliko je djece oboljelo od korone: Žarišta ponovno vjenčanja, ali i – zborovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće o kretanju pandemije koronavirusa.

Ukupno je 146 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 76,3 godina. 83 su osobe preminule na respiratoru.

Stanje po županijama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tek 38 % iz druge skupine HZJZ objasnio zašto smo cijepili tako malo ljudi: "Nema to veze s AstraZenecom, cijepili smo koliko smo imali cjepiva" Slika nije dostupna Strah od AstraZenece? Krah druge faze: HZJZ otkrio koliko je osoba starijih od 65 dosad primilo cjepivo

U dvotjednom razdoblju od 8. 9. do 21. 9. sve županije zabilježile su nove slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Zadarska županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji. Najveću 14-dnevnu stopu ima Požeško-slavonska županija, a slijede je Splitsko-dalmatinska i Ličko-senjska županija.

Stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano pada od 27. tjedna kada je iznosila 47,6 na 34 u 30. tjednu. Ukupan broj testiranja kontinuirano raste unatrag pet tjedana. Udio pozitivnih osoba u ukupnim testiranjima također stabilno pada te je s 12,5 u 26. tjednu epidemije pao na 3,8 u 30. tjednu.

Povećala se prosječna dob oboljelih

U posljednja tri tjedna bilježi se povećanje prosječne dobi oboljelih slučajeva, broj slučajeva na respiratoru te stopa smrtnih slučajeva, što korespondira s dosadašnjim saznanjima da će se u osoba starije životne dobi češće razvijati teži klinički oblici bolesti te će smrtnost biti veća u starijim dobnim skupinama. Broj hospitaliziranih slučajeva po danu kretao između minimalnih 17 i maksimalnih 35.

Kontinentalna Hrvatska

U posljednjih tjedan dana u svim su županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni novi slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Požeško-slavonskoj te Brodsko-posavskoj. Pojavila su se nova žarišta. U Karlovačkoj je županiji veliki broj oboljelih povezan s aktivnostima vezanim za zborno pjevanje, dok je u Međimurskoj županiji grupiranje oboljelih povezano s vjenčanjem. U Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj te Zagrebačkoj županiji također se bilježe grupiranja oboljelih povezanih s vjenčanjima. I ovaj je tjedan zabilježen manji broj oboljelih povezan s maturalnom zabavom u Požeško-slavonskoj županiji te domom za starije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Manja grupiranja oboljelih povezanih sa širenjem bolesti na radnom mjestu zabilježena su u nekoliko županija, dok se veće grupiranje na radnom mjestu koje trenutno bilježi i kontakte pojavilo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Slučajevi bolesti pojavili su se i u školama, no nije došlo do znatnijeg širenja među učenicima i djelatnicima. I dalje se bilježe slučajevi onih koji su oboljeli po povratku s godišnjeg odmora. Dio oboljelih uvezeni su slučajevi iz inozemstva te je velik udio kontakta oboljelih osoba.

Primorska Hrvatska

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a najveća sedmodnevna stopa u Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U većini županija nakon završetka turističke sezone broj oboljelih ponovno opada. U Splitsko-dalmatinskoj županiji također je zabilježeno grupiranje povezano s pjevanjem u zboru te nekoliko manjih grupiranja povezanih sa širenjem bolesti na radnom mjestu. I u drugim primorskim županijama zabilježeno je širenje bolesti povezano s radnim mjestom, no s obzirom na to da je većina kontakata odmah stavljena pod zdravstveni nadzor, nigdje nije zabilježen veći broj oboljelih. Kao i u kontinentalnom dijelu, iako su se oboljeli pojavili u više škola, nije zabilježeno veće širenje među učenicima i djelatnicima. Znatan je udio oboljelih koji su kontakti ranije evidentiranih slučajeva.

Dobno-spolna raspodjela oboljelih

U prethodnih tjedan dana oboljele su ukupno 1394 osobe – otprilike jednak broj osoba ženskog (51,6 %) i muškog spola. Jednaka raspodjela po spolu zastupljena je i u većini dobnih skupina, osim u dobnim skupinama ispod 7 godina, u kojima je i najmanji broj oboljelih te u dobnoj skupini 51-65, u kojoj prevladavaju žene (56,4%)

Po dobnim skupinama – oboljelo je 187 djece te 185 osoba starije životne dobi, što čini jednak postotak u ukupnom broju oboljelih, odnosno 13 %. Od djece je najmanje je oboljelo onih koji su mlađi od 1 godine, ukupno dvoje. Najviše je oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, ukupno 75. Odrasli čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 1022 (73,3 %).

Distribucija oboljelih po dobi nije se znatno promijenila u odnosu na prošli tjedan, osim blagog porasta u djece s 10,5 % na 13,4 %.

Detaljnije podatke možete potražiti ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene