Masovno cijepljenje na Velesajmu - 2
Masovno cijepljenje na Velesajmu - 2 Foto: Josip Regovic

Premijer Plenković najavio je kako će kraja lipnja biti cijepljeno 55 posto odraslih. No zapelo je već kod cijepljenja starijih od 65 i kroničnih bolesnika.


U drugoj fazi cijepljenja prema podacima do 12. travnja koje je Jutarnji list dobio od HZJZ-a, cijepilo se samo 38,6 posto starijih od 65 godina. Ukupno 329.367 građana.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Korisnici doma za starije primili cjepivo, ali ne i potvrdu o cijepljenju: ''Nismo dobili ni papirić, kartončić - baš ništa'' Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Capakova zamjenica pojasnila trebaju li cijepljeni nositi maske, otkrila i kada bi ponovno mogli u svatove: "Nije niti rečeno da je treći val završio"

U HZJZ-u nisu odgovorili na pitanje zašto se u drugoj fazi u kojoj su se cijepili stariji od 65 i kronični bolesnici nije cijepilo čak 61,4 posto građana. No neslužbeno se doznaje da je to zbog toga što se masovno odbijalo cjepivo AstraZenece kojeg smo dosad imali najviše. Pozvani na cijepljenje radije čekaju neko drugo cjepivo. Drugu dozu primilo je samo 6,6 posto starijih od 65.

Jutarnji piše kako je u prvoj fazi cijepljeno 52.449 zdravstvenih djelatnika, odnosno njih 71,4 posto, što znači da se gotovo svaki treći zdravstveni radnik nije cijepio.

Najviši udio cijepljenih je među starijima od 100 godina: od njih 142 koliko ih živi u Hrvatskoj, cijepilo ih se 84, odnosno 59 posto. Povjerenje prema cijepljenju opada s godinama. 

Premijer Plenković rekao je prije pet dana kako Vlada do kraja lipnja želi cijepiti 55 posto odraslih. U Hrvatskoj se cijepiti može 3 milijuna i 300 tisuća građana. Toliko ih je starijih od 18 godina.