Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio hzjz

Cijepljeno je 50 posto ukupnog stanovništva i 60 posto odraslog, poznato u kojim županijama se najmanje cijepi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu se u Hrvatskoj cijepilo 28.170 osoba od kojih je rekordnih 19.198 primilo prvu dozu, pa je broj osoba koje su od početka cijepljenja primile prvu dozu u Hrvatskoj dosegao 50,35 posto ukupne populacije, a odraslih 60,18 posto, priopćio je u nedjelju HZJZ.

U subotu je, također, drugu dozu primilo 2.359 osoba, a treću 6.613 osoba.

Pročitajte i ovo Marija Franjić slabo dostupna testiranja Test kojim se utvrđuje rizik od raka: O ovakvim testovima ne zna se dovoljno, a nalazi se dugo čekaju... Ivica Dačić - 1 Diplomati, špijuni, politka Srbija uzvratila Hrvatskoj: "Tražimo da nam dostavite dokaze"

Ukupan broj osoba koje su primile prvu iznosi 2.043.475 što je 50,35 posto ukupne populacije, od čega je 2.022.551 odraslih čime udio cijepljenih odraslih iznosi 60,18 posto.

"Zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su se odlučili cijepiti te i sve ostale pozivamo na cijepljenje. Sada možemo zaključiti da je više onih koji su se cijepili nego onih koje se još nisu odlučili na taj korak", poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Capak: Kronične bolesti razlog za prioritetno cijepljenje

"Posebno pozivamo na cijepljenje sve one s kroničnim bolestima. Liječnike na punktovima građani često pitaju mogu li se cijepiti s obzirom na bolesti koje imaju te s obzirom na prethodne alergijske reakcije. Kronične bolesti su upravo razlog za prioritetno cijepljenje: ako imate kronične bolesni, tim više se trebate odmah cijepiti. Ako niste sigurni, ponesite svoju medicinsku dokumentaciju na cijepljenje", dodaje Capak.

"Vezano uz alergije, čak i teža prethodna alergijska reakcija na lijekove u velikoj većini slučajeva samo zahtijeva da se osoba nakon cijepljenja zadrži 15 minuta duže na mjestu cijepljenja pod nadzorom liječnika", kazao je.

"Alergije na hranu i pelud nisu važne kod cijepljenja i svi se mogu cijepiti. Zdravstvene prepreke (kontraindikacije) za cijepljenje zbog kojih se osoba nikako ne može cijepiti ima izrazito mali broj osoba, manje od dva posto populacije sudeći po zemljama u kojima je cijepljeno više od 98 posto populacije", istaknuo je Capak.

U Zagrebu najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu: 58,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,6 posto odraslog stanovništva, a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu 53,2 posto ukupnog stanovništva, odnosno 64,1 odraslog stanovništva.

Udio cijepljenih raste od nižih prema višim dobnim skupinama do dobi 70-74 godine, te je u dobi 70-74 godine najviši udio cijepljenih koji iznosi 87,65 posto za prvu dozu. U dobi 65 godina i više cijepljeno je 638.318 osoba ili 74,8 posto s jednom dozom i 594.036 osoba odnosno 69,6 posto s dvije doze.

Najmanje je cijepljenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 42,1, prvom dozom i 37,9 s obje doze, zatim u Zadarskoj 42 i 38,9 posto, u Šibensko-kninskoj 42,4 i 39,3 posto, te u Splitsko-dalmatinskoj 42,5 i 38,2 posto.

Plenković pozvao one koji oklijevaju da se cijepe jer je cjepivo sigurno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je twiter porukom poziv onima koji još oklijevaju da se cijepe jer je cjepivo sigurno i štiti od težih oblika bolesti.

"U Hrvatskoj je cijepljeno 60 posto odraslih ljudi! Naša poruka onima koji još oklijevaju: Cjepivo je sigurno i štiti od težih oblika bolesti. Time čuvate i sebe i druge te smanjujete pritisak na bolnički sustav", poručio je premijer te posebno apelirao na sve starije osobe koje su najizloženije da se cijepe.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene