Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TESTIRANJE ILI CIJEPLJENJE

Od idućeg tjedna obvezne su COVID potvrde u javnim i državnim ustanovama: Je li sustav spreman ili nam prijeti kaos?

Aktualno Galerija Stjepan Stjepan Foto: DNEVNIK.hr Mirela Marković Mirela Marković Foto: DNEVNIK.hr Iva Pem Novosel Iva Pem Novosel Foto: DNEVNIK.hr +0 Testiranje na COVID Galerija 1/4 >>
Obvezne COVID potvrde u svim javnim i državnim ustanovama od idućeg bi tjedna mogle stvoriti popriličan kaos.

Za Dnevnik Nove TV govore svi - i oni koji nisu cijepljeni te se odbijaju testirati za dolazak na posao, ali i oni necijepljeni koji će svaka 2, 3 dana - na svoje radno mjesto dolaziti s COVID testom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ažuriran popis Evo gdje se od danas možete testirati na koronavirus i izvaditi COVID potvrdu

Puno je nelogičnosti, žale se i liječnici koji su dobili naputak - da obavljaju testiranja.

Neki od njih kažu - nećemo to raditi - želimo se posvetiti drugim, hitnijim pacijentima.

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak U primjeni od utorka Veliki vodič za COVID potvrde: Treba li nam za odlazak u poštu ili na sud, moram li je imati ako želim pokupiti dijete u vrtiću...

Stjepan radi u Operativnom centru Ravnateljstva civilne zaštite i nije cijepljen. Od utorka će na posao morati dolaziti s negativnim COVID testom.

Stjepan, zaposlenik Ravnateljstva civilne zaštite, kazao je kako u ponedjeljak navečer ide u noćnu smjenu. "Do ponoći ne trebam imati potvrdu, a iza ponoći bih trebao imati potvrdu o cijepljenju ili testiranju", dodao je.

Testirat će se u ponedjeljak, a COVID potvrde će najvjerojatnije provjeravati zaštitar ustanove u kojoj radi.

Na konstataciju kako će onda u ponedjeljak u ponoć morati ići kod zaštitara da provjeri test, uzvraća: "Ma nema njega u ponoć nažalost ili nasreću. A sami ćemo se između sebe iskontrolirati tko ima test a tko nema".

A učiteljica Sanja Gaćina će, kaže, imati test samo ako prije toga autom odvozi jednu dobru rutu. Naglašava da živi u Primoštenu, a radi u Grebaštici, mjestu udaljenom 15-ak kilometara od njezina mjesta stanovanja. "Najbliže mjesto testiranja je laboratorij u gradu Šibeniku, udaljen 30 kilometara od mog mjesta stanovanja."

I Marin Šiklić je učitelj u jednoj osnovnoj školi. Nije se cijepio, a ne želi se ni testirati. Kaže da će doći na radno mjesto po ustaljenom rasporedu, ali ne zna kako će taj dan izgledati s njihove strane. Ponavlja da se ne namjerava testirati.

Stožer se jučer pohvalio s oko 6 i pol tisuća mjesta na koja možete doći i testirati se. Na tom popisu je ordinacija liječnice Mirele Marković. No oni koji su na popisu mogu, ali to ne znači da i hoće testirati.

Na pitanje što će napraviti ako joj netko u ponedjeljak dođe na testiranje, Mirela Marković, obiteljska liječnica (KOHOM), odgovara kako će tu osobu poslati na neki punkt. Ističe kako ne može testirati nekoga u ambulanti tko hipotetski može biti pozitivan, a da istodobno kraj njega sjedi gospođa s karcinomom dojke.

Kažu - ne žele zbog onih koji se nisu cijepili i sad dolaze - samo zbog potvrde da mogu ići na posao - zapostavljati druge pacijente.

U odluci Stožera stoji da će se djelatnici testirati namanje dva puta u sedam dana. Kod nekih će to biti i češće.

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a kaže: "Rečeno je da će se testirati dva puta tjedno, sad ovisno naravno i o radnom vremenu, da li je vikend uključen u radno vrijeme pa ukoliko je uključen vikend, to će se vrlo vjerojatno provući na tri puta tjedno."

Onaj tko se testira brzim antigenskim testom - rezultat mu vrijedi 48 sati. PCR test vrijedi 72 sata. Neke ustanove organizirat će testiranje u svojim prostorijama, neki će morati kilometrima putovati do testnih mjesta.

Kako bilo, idućeg tjedna mogao bi biti popriličan kaos. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene