Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PORUKE HBK-a

Nadbiskup Mate Uzinić o cijepljenju: "To je način za promicanje općeg dobra i za brigu jednih prema drugima, osobito prema najranjivijima"

Aktualno Galerija Hrvatska biskupska konferencija Hrvatska biskupska konferencija Foto: DNEVNIK.hr Josip Bozanić Josip Bozanić Foto: DNEVNIK.hr Objava Mate Uzinića Objava Mate Uzinića Foto: DNEVNIK.hr Stav islamske zajednice Stav islamske zajednice Foto: DNEVNIK.hr +0 Stav Srpske pravoslavne crkve Galerija 1/5 >>
Hrvatski biskupi upozorili su kako se narušava dostojanstvo necijepljenih u Hrvatskoj. Naime, HBK tvrdi, građanima se uvjetuje i testiranje, ponekad i invazivnim metodama, kako bi zadržali posao, socijalni status te sudjelovali u društvenom životu.

Njihovi stavovi podijelili su državni vrh. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja pitala je još neke vjerske zajednice u Hrvatskoj - što misle o cijepljenju.

Pročitajte i ovo Mons. Zlatko Koren - 2 NEKE CRKVE OTKAZALE SLAVLJA Mons. Koren otkrio kakve su upute dobili biskupi diljem Hrvatske: ''Nama vjernicima izrazito je važno slaviti sakramente''

Cijepljenje je moralno samo ako ga je pojedinac poželio i zatražio, kaže Hrvatska biskupska konferencija. Nemoralno je i od necijepljenih tražiti da se testiraju, ako sami ne osjećaju potrebu za tim.

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić Visoke brojke u Splitu Epidemiologe u Splitu zabrinjava održavanje sakramenata, razgovarat će i s nadbiskupima

Je li cjepivo protiv COVID-19 moralno prihvatjivo?

"Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja.... „ stoji u poruci Stalnog vijeća HBK. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Dodatna pojašnjenja pred kamerom biskupi nisu željeli dati, jer kako nam je glasnogovorništvo biskupske konferencije reklo - biskupi ne komentiraju sami sebe.

Papa se ipak spusti s božanskih visina, pa ponovi gradu i svijetu više puta.

Papa Franjo je 18. kolovoza kazao kako je cijepljenje jednostavan, ali snažan način zalaganja za zajedničko dobro i brigu jednih za druge, pogotovo za najranjivije.

"Molim se Bogu da svatko doprinese svojim malim zrncem pijeska, malim činom ljubavi. Bez obzira na to koliko je malena, ljubav je uvijek sjajna. Doprinesite ovim malim gestama za bolju budućnost", poručio je Papa.

Riječki nadbiskup Uzinić priklonio se vatikanskom stavu i ogradio od stava HBK.

"Cijepljenje je jednostavan, ali dubok način za promicanje općeg dobra i za brigu jednih prema drugima, osobito prema najranjivijima. Molim Boga da svatko od nas dade svoje malo zrno pijeska, mali čin ljubavi", poručio je Mate Uzinić.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako ga stalno inspirira i orijentira to što govori Papa Franjo u vezi cijepljenja.

Evo što je izjavio predsjednik Zoran Milanović: "Ovo je sumrak pameti, ali da nakon godinu i pol ne shvaćamo kakvo je ovo ludilo s tim mjerama, potpuno besmisleno. Svi su taoci onih koji se ne žele cijepiti."

Ali taoci su svi oni koji se ne žele cijepiti i testirati, zavapila je biskupska konferencija. A uoči glasgowske konferencije testirali su ih tri puta, kaže premijer. "I preživjeli smo ništa ne boli nije teško nikog ne mučimo ništa nismo strašno učinili ne znam koji je to element testiranja koji bi mogao biti problematičan bilo kome", kazao je Plenković.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj smatra da ipak treba poštovati probleme pojedinaca.

"Važno je poštovati riječ znanstvenika i medicinara. Ali isto tako je važno poštovati osobnu slobodu svakog čovjeka koja je neodvojiva od odgovornosti za sebe i svoje bližnje“, stav je Srpske pravoslavne crkve.

Islamska zajednica povinovala se službenim stavovima Vlade. Iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj poručuju kako je preporuka slijediti upute Stožera.

"Ja mislim da je važno da svi autoriteti u ovako osjetljivom trenutku koji nam odnosi ljudske živote ugrožava zdravlje daju svoj doprinos", zaključio je premijer.

Ma kako skroman taj doprinos bio. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene