Ultra Europe 2019 (Foto: Pixsell,Borna Filic) - 1
Ultra Europe 2019 (Foto: Pixsell,Borna Filic) - 1 Foto: Pixsell,Borna Filic

Event industrija pokretač je sektora kulturnih i kreativnih industrija, koja privlači turiste te čini značajnih 6,3 % hrvatskog BDP-a s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika, tvrde iz Glasa poduzetnika.


''Mnoge europske države poput Austrije, Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Švicarske prošlog su mjeseca pozitivno ocijenile planiranje ovogodišnjih manifestacija. Također, predstavili su plan otvaranja event i kulturne industrije zbog potrebnog višemjesečnog planiranja za svako događanje'', pišu iz Glasa poduzetnika.

Poznato je da je u 2020. godini zbog pandemije otkazana većina manifestacija koja u Hrvatsku privlači značajan broj turista. Mnogobrojne koncertne turneje i predstave otkazane su, zatvoreni su noćni klubovi i otkazane su gradske manifestacije koje su prepoznatljivi kulturno-turistički simboli gradova te destinacija, a organizatori su posjetiteljima najavili povratak u 2021. godini. Samo prošle godine otkazano je više od 100 festivala koji u Hrvatsku iz godine u godinu privlače oko milijun posjetitelja iz čitavog svijeta. Važno je istaknuti i da se gosti u državi u prosjeku zadržavaju čak 7 dana.

Nacionalni stožer Opet raste udio pozitivnih među testiranima, Stožer o Bandićevu sprovodu: ''Okupio se veći broj od dopuštenog. To je sad posao inspektora''

Zbog neizvjesne situacije oko plana popuštanja epidemioloških mjera dovodi se u pitanje stotine tisuća rezerviranih turističkih aranžmana i zaustavljaju se sve buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati, kažu iz Glasa poduzetnika. 

''Za sve tipove manifestacija, od manjih, srednjih i većih, ključan je plan otvaranja event industrije. Ističemo da je za uspješnu organizaciju manifestacije potrebno uložiti mjesece, pa čak i godine planiranja. Najava plana otvaranja u posljednjem trenutku najugroženijeg sektora koji ne radi već čitavu godinu, polučit će samo ponovno otkazivanje svih manifestacija u Hrvatskoj. Budući da je event industrija prošle godine zabilježila pad od čak 95%, bilo kakav ponovni ulazak u rizik od otkazivanja i planiranja evenata mora biti sveden na minimum odlukom i najavom plana Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer u neizvjesnoj situaciji u kojoj nisu definirani plan rada i uvjeti održavanja evenata, prijeti kompletnim kolapsom event i kreativne industrije'', naglašavaju.

Kada i pod kojim uvjetima organizatori kulturnih, glazbenih, gastro i turističkih događanja mogu očekivati povratak evenata u 2021. godini?

“Trenutna situacija s pandemijom virusa COVID-19 u Hrvatskoj svedena je pod kontrolu uz stalan pad zaraženih i cijepljenje najugroženije populacije, što nam kao industriji daje više optimizma nego u 2020. godini. Nadamo se da će se eventi konačno moći planirati i održavati, ali kao preduvjet Vlada, Stožer i nadležna Ministarstva moraju donijeti mjere kojima će pomoći ovoj industriji'', kaže Adnan Mehmedović iz Odbora za evente udruge Glas poduzetnika.

Slika nije dostupna Najmlađi preminuli imao 40 godina, bio bez komorbiditeta: "U Hrvatskoj otkriven i njujorški soj!"

Terasa kafića, ilustracija Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja otkrila koliko će kafića otvoriti svoje terase i zašto su tražili da se dopusti bar tiha glazba: "Još nemamo ništa napismeno"

Iz UGP-a, predlažu nekoliko nužnih i hitnih mjera koje su poslane i Nacionalnom stožeru civilne zaštite:

1. Apeliramo na nadležna tijela da što prije izdaju jasne mjere, upute i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite koje bi omogućile otvaranje event industrije uz poštivanje svih epidemiološkim mjerama.

2. Apeliramo da potpore za očuvanje radnih mjesta ostanu na snazi sve do trenutka kada se manifestacije mogu održavati bez ograničenja.

3. Molimo Ministarstvo kulture i medija da podrži što hitniju objavu plana otvaranja event industrije. Također, apeliramo da se osnuje financijski “Fond oporavka” za 2021. godinu po uzoru na druge države Europske unije kako bi se pomoglo tvrtkama organizatora da prebrode buduće razdoblje i konsolidiraju svoja poslovanja nakon godinu dana zabrane rada.

4. Apeliramo da Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice podrže sve manifestacije na svojim destinacijama kroz dodjeljivanje besplatnih lokacija manifestacijama. Na taj način, potaknut će organizatore da se ponovno upuste u rizik organizacije događaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju