Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas 590 novozaraženih

Opet raste udio pozitivnih među testiranima, Stožer o Bandićevu sprovodu: ''Okupio se veći broj od dopuštenog. To je sad posao inspektora''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije. Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da novi rast brojki na tjednoj razini pokazuje da je epidemija daleko od kraja.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 590 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 3609. Među njima su 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76 pacijenata. Preminulo je šest osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 245.462 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 5570 preminulo, ukupno su se oporavile 236.283 osobe, a od toga 533 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 14.812 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.373,877 osoba, od toga 5429 u posljednja 24 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netočna informacija? Iz zagrebačke bolnice demantirali Stožer: Kažu da kod njih nije preminula djevojka (27) Krunoslav Capak U Hrvatskoj 800 novooboljelih Capak objavio rezultate istraživanja o učinkovitosti treće doze cjepiva, Beroš poslao važnu poruku antivakserima

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, otkrio je na konferenciji za medije da je oko 61.000 građana primilo obje doze cjepiva protiv COVID-a. ''Danas je 10,9 % udio pozitivnih, u posljednjih 14 dana nam je udio pozitivnih u blagom porastu ", rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su ''ovaj blagi porast na tjednoj razini, kao i prisustvo novih varijanti podsjetnik da naš odnos i odgovor na epidemiju nije ni blizu kraju''. Dodao je da je kroz platformu cijepise.hr dosad zaprimljeno nešto više od 46.000 prijava na cijepljenje.

O pogrebu Milana Bandića

Stožer je komentirao i pogreb Milana Bandića, na kojemu se okupio jako velik broj građana. Načelnik Stožera Davor Božinović kazao je da je organizacija sprovoda bila u nadležnosti gradskog Stožera.

''Okupio se veći broj od dopuštenog, ali i veći broj od očekivanog. Događaj je prošao bez incidenata, a što se tiče nadležnosti Civilne zaštite, to je nešto što ima svoju proceduru i o tome će inspekcija Ravnateljstva civilne zaštite razmišljati i donijeti odluke'', poručio je. ''To je sada posao inspektora'', dodao je.

Kada je riječ o odobrenju ruskog cjepiva Sputnjik V, Capak je rekao da će uskoro stići odluka EMA-e. ''Tad će se vidjeti koliko će se čekati EMA-u, a interventni uvoz uvijek je opcija'', kaže.

Kako će se kontrolirati okupljanja?

Na pitanje o strožim kontrolama neformalnih okupljanja, poput onog vikendima kod HNK-a u Zagrebu, Božinović je kazao da je to stvar taktike.

"Tu surađuju i Civilna zaštita, komunalna služba, policija. Oni će razgovarati o tome kako to izvesti, a to nije nešto što se najavljuje prije nego što se dogodi. Poruka je da se, kad postoje mogućnost da se sjedne na terase, ta neformalna druženja koja su prepoznata kao jedan od oblika širenja koronavirusa, da od toga ljudi odustanu u mjeri u kojoj je to moguće", rekao je Božinović.

Na upit novinarke nije li u toj situaciji riječ o dvostrukim standardima jer je na sprovodima dopušteno samo 25 osoba, Božinović je odgovorio da je u Civilnoj zaštiti provjerio je li bilo slučajeva da su COVID redari na sprovodima udaljavali ljude jer ih je bilo više od 25.

''Rekli su mi da nije zabilježen takav slučaj. Odstupanja ima kod svake mjere. Kad do njega dođe, postavljamo se na različite načine. Jučer je riječki epidemiolog rekao da se vlasnici ugostiteljskih objekata ne pridržavaju mjera koje se tiču razmaka među stolovima. To je nama bila poruka da tražimo reakciju'', kaže Božinović.

Dug veledrogerijama i cijepljenje preko reda

Beroš je odgovorio i na pitanje o dugu veledrogerijama. ''Pomaka ima. Sljedeći tjedan ponovno počinju razgovori nakon konzultacija s predstavnicima veledrogerija. Vjerujem da ćemo naći rješenje tog problema'', rekao je.

Kada je riječ o cijepljenju preko reda u bolnici u Dubrovniku, Beroš je rekao da je zdravstvena inspekcija odnijela svoje mišljenje i zaključila da je riječ o moralnom i etičkom pitanju, pa je taj slučaj proslijedila Hrvatskoj liječničkoj komori.

''To nije prebacivanje odgovornosti. Kao što znate, u Ministarstvu je osnovano povjerenstvo koje evaluira svu dokumentaciju te će preporučiti daljnja postupanja. Opsežna je dokumentacija, ali vjerujem da ćemo sljedeći tjedan imati neko očitovanje od njih", rekao je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene