Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

objavila vlada

Dok korona divlja Europom, oni tvrde da nema ni traga drugom valu: Poručili starijima da prekinu izolaciju, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih.

Mnoge zemlje diljem Europe ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile ukoštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna u njemačkoj i švedskoj Tisuće prosvjednika protiv COVID potvrda izašlo na ulice: "Moramo moći sami odlučiti što želimo s vlastitim tijelom"

Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima.

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama, u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi.

U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih.

"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren novinarima.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj višestruko je veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije.

Dosad se starijima od 70 govorilo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Dužnosnici kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba.

Agencija kaže da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sustavom nego na proljeće, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane.

To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka.

Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

"Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije", rekla je ministrica zdravstva. "No postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene