Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČETVRTI VAL

U Švedskoj opet pao novi rekord zaraženih: Jača pritisak na zdravstvenu skrb, ali ima jedna dobra vijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska je postavila novi dnevni rekord za slučajeve COVID-19, treći put ovog tjedna, zabilježivši 23.877 slučajeva 5. siječnja, pokazali su podaci zdravstvenih agencija u petak, dok je četvrti val zahvatio zemlju i izvršio pritisak na njezin zdravstveni sustav.

Rastući val slučajeva COVID-19 sve je više potaknut zaraznijom varijantom omikron i doveo je do brzog porasta hospitalizacija u mnogim dijelovima zemlje, iako su smrtni slučajevi ostali relativno stabilni i ne povećavaju se.

Švedska, koja zbog pandemije nije uvela stroge mjere izolacije, prošli mjesec je pooštrila ograničenja javnih okupljanja i pozvala sve koji mogu da rade od kuće, u nastojanju da se širenje virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Barovi i restorani smiju služiti samo sjedeće goste, dok javnost također mora sjediti na većim događajima. Ipak, broj slučajeva nastavio je rasti, povećavajući izglede za daljnje pooštravanje mjera, kao što je nametanje masovnijeg cijepljenja.

Pročitajte i ovo Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 5 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Danas nije oboren crni rekord, jasno je i zašto: Nacionalni stožer objavio službene brojke
Pročitajte i ovo Božinović i Capak predstavljaju nove mjere neumoljivi omikron Što se mijenja od ponedjeljka? Ograničavaju se okupljanja, manji broj ljudi na sportskim natjecanjima, strože kontrole i u kafićima

Broj hospitalizacija također raste kao i broj slučajeva, ali je znatno ispod rekorda u prethodnim valovima, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi je nešto iznad 100.

Nešto više od 82 posto Šveđana starijih od 12 godina dvostruko je cijepljeno, dok je oko trećine odraslih dobilo booster dozu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene