Koronavirus u Švedskoj - 1
Koronavirus u Švedskoj - 1 Foto: Afp

Švedska razmatra popuštanje restrikcija za starije osobe unatoč porastu broja slučajeva zaraze koronavirusom. Najavio je to danas Anders Tegnell, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo i glavni arhitekt "švedskog modela".


Tegnell je izjavio kako želi da osobe starije od 70 godine žive normalnim životom nakon što su mjesecima izbjegavale bilo kakav socijalni kontakt, a trgovinu obavljale online.

Dodao je kako bi švedske vlasti takvom odlukom starijim osobama poslale istu poruku kao i ostatku populacije te ih potaknule da budu oprezne, bez "drakonskih mjera" koje se ponovno pojavljuju u ostatku Europe.

Ovakve najave dolaze unatoč činjenici da je čak 70 posto preminulih umrlo u domovima za starije. Tegnell je odbacio tvrdnje kako je Švedska žrtvovala starije kako bi ostala otvorena.

Nakon ljeta broj oboljelih u Švedskoj je porastao, no Tegnell tvrdi da je povećanje manje dramatično nego u ostatku Europe, dok broj umrlih stagnira. Švedska nikad nije uvela lockdown, a škole, trgovine, kafići i restorani cijelo su vrijeme bili otvoreni.

Osobama starijima od 70 godina savjetovano je da izbjegavaju bliske fizičke kontakte te da s članovima obiteljima komuniciraju telefonom ili online. Apeliralo se i da izbjegavaju javni prijevoz te zatraže pomoć u trgovini.

"Starijim osobama želimo poručiti da se ne moraju potpuno izolirati. Šaljemo im istu poruku kao i svima drugima – izbjegavajte velika okupljanja i držite distancu", kazao je Tegnell za BBC Radio 4.

Koronavirus u Švedskoj Ništa od švedskog modela, zemlja o kojoj smo svi pričali mijenja strategiju: Uvode se nove preporuke

Koronavirus, ilustracija, Švedska Najprije su ih kritizirali pa potom ipak hvalili njihovu strategiju, ali Švedska sada razmišlja o uvođenju novih mjera

Anders Tegnell dugo je branio otvoreni švedski model, ali ovaj će se tjedan ipak sastati s lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili o mjerama lokalnih lockdowna kako bi žarišta zaraze doveli pod kontrolu.

Lokalne vlasti tada bi trebale ljudima preporučivati da ne posjećuju javna mjesta poput trgovačkih centara, muzeja, teretana, sportskih natjecanja, javnog prijevoza... No ističe se da će to biti samo preporuke te neće biti kažnjavanja ako se netko odluči da ih se neće pridržavati.