KBC Zagreb
KBC Zagreb Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica komentirao je optužbe na račun zaraženih liječnika KBC-a Zagreb, od kojih su dvoje profesori na tom fakultetu, te ustvrdio kako su se ponijeli profesionalno i u skladu s uputama epidemiologa.


Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Marijan Klarica priopćio je u četvrtak da su liječnici KBC-a Zagreb, od kojih su dvoje i profesori tog fakulteta, koji su zaraženi koronavirusom, postupali u skladu s uputama te da nitko od njih nije ugrozio kolege i bolesnike.

Vezani članci Martina Bolšec Oblak Smrt u Starim Perkovcima nije povezana s cijepljenjem: Tko odlučuje treba li provesti obdukciju? Prazne terase ugostiteljskih objekata Detalji novih mjera koje stupaju na snagu u ponedjeljak: Doznajte kakva će pravila vrijediti za kafiće i restorane

"Vezano za nedavne izjave i napise u medijima o neodgovornom ponašanju liječnika zaposlenika Kliničkog bolničkog centra Zagreb i ujedno nastavnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (...) iz prikupljenih podataka može se zaključiti da su liječnici postupali potpuno profesionalno i u skladu s uputama nadležnog epidemiologa, kriznog stožera i dekana te da nitko od njih ni na koji način nije ugrozio svoje kolege i bolesnike", priopćio je dekan Klarica nakon izvida i komunikacije sa liječnicima KBC-a kojima je potvrđena zaraza koronavirusom i njihovim suradnicima.

Četvero liječnika KBC-a Zagreb prethodno je i samostalno demantiralo optužbe za neodgovorno ponašanje. U priopćenju su istaknuli da troje kolega koji su putovali nisu zatajili odlazak u Austriju, već da u vrijeme njihova putovanja nije bilo preporuke o prijavi ili zabrani putovanja na razini KBC-a.

Klarica je istaknuo da su liječnici, medicinske sestre te ostalo osoblje koje radi u bolnicama zbog posla koji obavljaju jako izloženi te da je očekivano da će više njih biti zaraženo u ovoj epidemiji.

"Svojim dosadašnjim visoko etičnim i profesionalnim ponašanjem zaslužuju svaku pohvalu", poručio je Klarica izrazivši zahvalnost studentima i djelatnicima koji su kontaktirali s fakultetom te iskazali spremnost da na bilo koji način pomognu zaustavljanju ove krizne situacije.

Dodao je da je Medicinski fakultet prekidom kliničke nastave nekoliko dana prije općeg prekida osigurao pravovremeno povlačenje studenata i nastavnika iz bilo kakvih rizičnih komunikacija i za njih i za bolesnike.

Priopćio je i da nitko od studenata tog fakulteta, koji su sukladno uputama otišli u samoizolaciju, prema dosadašnjim informacijama nije razvio simptome bolesti niti je pozitivan na koronavirus. (Hina)