Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASILI SE

Zaraženi liječnici iz KBC-a Zagreb odbacili optužbe da su zatajili putovanje: "Tada nije bilo zabrane odlaska u druge zemlje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero liječnika iz KBC-a Zagreb, koji su proteklih dana prozivani zbog skijanja Austriji u vrijeme krize oko koronavirusa, očitovali su se u srijedu Ministarstvu zdravstva, Stožeru civilne zaštite i ravnatelju KBC-a ustvrdivši da nisu prekršili preporuke nadležnih tijela.

Liječnici odbacuju optužbe da su svoje putovanje zatajili te ističu da od dvoje pozitivnih liječnika s Klinike za bolesti srca i krvnih žila jedan nije ni bio na tom putovanju, dok druga liječnica nakon putovanja nije dolazila u bolnicu jer je bila na godišnjem odmoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZVJEŠĆE O NUSPOJAVAMA HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti Slika nije dostupna Duge liste na Rebru Pacijent sa sumnjom na Alzheimera šokiran terminom za pretragu: "Do tad mogu i zaboraviti gdje se bolnica nalazi"

Preostalih dvoje koji su bili na putovanju u Austriji su negativni pa nisu predstavljali ugrozu za bolesnike i osoblje KBC-a. Ističu i da su svi u međuvremenu testirani djelatnici i bolesnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila bili negativni na COVID-19.

Liječnici upozoravaju da u Koruškoj u Austriji nisu boravili od 13. do 15. ožujka, kako se percipira u javnosti, nego od 6. do 8. ožujka, kada nije bilo zabrane putovanja u druge zemlje, a jedina europska zemlja visokog rizika bila je Italija.

Odmah po povratku u Hrvatsku konzultirali su se s infektolozima te im je potvrđeno da nisu bili na rizičnom području.

Ravnatelj tek u petak, 6. ožujka, preporučio otkazivanje putovanja

Tvrde da je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, koji ih sada optužuje za neodgovornost, tek u petak 6. ožujka u 14.44 sati uputio preporuku liječnicima s KBC-a da otkažu edukaciju i sudjelovanja na stručnim skupovima, te da tada nije bilo preporuke o prijavi ili zabrani putovanja.

Stožer civilne zaštite je 12. ožujka donio odluku o obaveznoj samoizolaciji putnika iz Austrije. Dvoje liječnika, koji su zaposlenici Medicinskog fakuteta, u skladu s preporukama te ustanove odlaze u samoizolaciju dok je treća liječnica s Klinike za bolesti srca i krvnih žila dobila odgovor u KBC-u da nema službene odluke njenog poslodavca kojom se nalaže samoizolacija. Na kraju je i ona postupila po preporuci fakulteta.

U međuvremenu četvrti liječnik, koji nije bio u Austriji s troje inkriminiranih, niti je od 13. veljače uopće bio u inozemstvu, 10. ožujka razvija simptome prehlade, a dan kasnije ima i povišenu tjelesnu temperaturu. O tome izvještava epidemiologa i 11. ožujka odlazi na kućno liječenje. On je testiran na vlastito inzistiranje tek 14. ožujka, a test je bio pozitivan na koronavirus.

Od troje liječnika koji su bili u Austriji, pozitivna je jedino liječnica koja se 10. ožujka navečer sastala privatno s liječnikom koji nije putovao s njima u Austriju i koji je kasnije, pokazalo se, pozitivan na virus, navodi se u očitovanju.

Liječnici tvrde da su stoga optužbe na njihov račun potpuno netočne i nanose štetu KBC-u Zagreb i čitavoj ljiečničkoj profesiji u ovom kriznom vremenu, te unose nepovjerenje i neopravdani gnjev građana prema liječnicima koji su spremni izložiti vlastito zdravlje radi skrbi za bolesnike zahvaćene pandemijom.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je sankcije za liječnike iz KBC-a Zagreb jer navodno nisu slušali preporuke bolničke uprave da ne odlaze u inozemstvo. "Snosit će zakonsku odgovornost i vjerojatno će biti sankcionirani unutar strukovnih organizacija", kazao je Beroš, prenosi Hina.

Sve o širenju koronavirusa u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene