Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI HZZO-a

Cijepljenje je besplatno, a za liječenje teško oboljelog na respiratoru zaposleni s prosječnom plaćom trebaju raditi 18 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je cijepljenje besplatno, liječenje od COVID-a 19 prezaduženi zdravstveni sustav, a u konačnici porezne obveznike, preskupo stoji, naime, samo za liječenje od COVID-a od početka epidemije utrošeno je više od milijardu kuna.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od početka pandemije zaključno sa 17. rujna izdvojio je za testiranja i liječenja, te naknade za privremenu nesposobnost za rad zbog bolesti i izolacije više od 2,32 milijarde kuna.

Čak 18 mjeseci zaposleni u pravnim osobama, čija prosječna plaća iznosi 7.175 kuna, moraju raditi da bi zaradili 126.700 kuna koliko iznosi trošak liječenja i trošak lijekova za bolničko liječenje oboljelog od COVID-19 koji je završio na respiratoru i na njemu bio duže od 95 sati, odnosno prosječno 15 dana.

Dijagnostičko-terapijska je to skupina (DTS) "Traheostomija ili ventilacija", gdje cijena liječenja osiguranih osoba, ističu u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje su provele više od 95 sati na respiratoru iznosi 118.726,45 kuna po slučaju liječenja, piše Glas Slavonije.

Prosječno trajanje liječenja osoba koje su bile na respiratoru (duže od 95 sati) prema ispostavljenim računima bilo je 15 dana, a trošak lijekova korištenih za bolničko liječenje prema ispostavljenim računima za ovu dijagnostičko-terapijsku skupinu iznosi 7,866 kuna, pokazuju podaci HZZO-a.

Istovremeno, u najnovijem, četvrtom valu pandemije, potvrđuje i statistika od petka, 1. listopada, čak 70 do 80 posto hospitaliziranih, potom onih na respiratoru te preminulih od koronavirusa nije cijepljeno, a cijepljenje je besplatno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Stožer objavio podatke: U Hrvatskoj novih 219 slučajeva, preminulo sedam osoba. Pogledajte kakvo je stanje po županijama
Pročitajte i ovo Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 3 Burno i u Splitu VIDEO Beroša na Rebru dočekali zvižducima, pozvana policija. Svećenik vikao: "Vješala, vješala!"

Osim navedenog DTS-a "Traheostomija ili ventilacija", gdje cijena liječenja osiguranih osoba koje su provele više od 95 sati na respiratoru iznosi 118.726,45 kuna po slučaju liječenja i gdje se navodi kako je prosječan trajanje liječenja tih osoba prema ispostavljenim računima bilo 15 dana, HZZO navodi troškove liječenja za još tri dijagnostičko-terapijske skupine, a sve ih objedinjuje pod kišobran najčešćih DTS-ova prema kojima je Zavod plaćao liječenje oboljelih pod dijagnozom COVID-19.

Tako su troškovi liječenja za DTS "Upala srednjeg uha i infekcija gornjih dišnih putova bez komplikacija i komorbiditeta" 2709,30 kuna, DTS "Infekcija/upala dišnog sustava s teškim ili umjerenim komplikacijama i komorbiditetima" 8620,50 kuna, a "Infekcija/upala dišnog sustava bez komplikacija i komorbiditeta" 4843,90 kuna.

"Prosječno trajanje liječenja za ove tri dijagnostičko-terapijske skupine iznosilo je 11 dana", ističu u HZZO-u. Podaci HZZO-a samo su izravni trošak, a prema informacijama iz bolnica, kada se uključe i svi drugi troškovi nastali samo zbog COVID bolesnika, prosječni trošak može značajno rasti.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene