Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno i u Splitu

VIDEO Beroša na Rebru dočekali zvižducima, pozvana policija. Svećenik vikao: "Vješala, vješala!"

Aktualno Galerija Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 3 Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 2 Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 1 Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građani prosvjeduju protiv COVIC potvrda Građani prosvjeduju protiv COVIC potvrda Foto: DNEVNIK.hr +3 Uvođenje COVID potvrda u zdravstvu Galerija 1/8 >>
Za zaposlenike u cijelom sustavu zdravstva za dolazak na radno mjesto od jutros je potrebna EU digitalna COVID potvrda. Odmah na početku kaos. Ministra Beroša na Rebru su dočekali prosvjednici.

* Prvi je dan obaveznih COVID potvrda u zdravstvu

* Beroša su dočekali zvižducima

Tijek događaja pratite u nastavku.

14:05 Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izvijestila je u ponedjeljak da podržava odluku o uvođenju COVID potvrda u sustav zdravstva te se ogradila od desetak svojih članova koji su jutros prosvjedovali pred nekoliko bolnica zbog uvođenja potvrda i testiranja.

"Nekoliko desetaka medicinskih sestara i tehničara prosvjeduje ispred bolnica protiv mjera čiji je cilj sprečavanje širenja infekcije covid-19, umjesto da poštuju medicinska pravila, testiraju se i rade s pacijentima na svojim radnim mjestima. Većina medicinskih sestara je cijepljenja, oko 72 posto onih koje trenutno rade, a dodatni dio je prebolio covid", poručili su iz HKMS-a.

U HKMS-u smatraju neprihvatljivim pokušaje pojedinaca izvan zdravstvenog sustava da iskorištavaju situaciju i manipuliraju zaposlenima u sustavu zdravstva.

Više čitajte OVDJE.

13:39 U zagrebačkoj policiji kažu da su došli na poziv iz bolnice. 

"S obzirom na odredbe Zakona o javnom okupljanju prema kojima se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica, na način da se ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima, u tijeku je provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti vjerojatnih povreda odredbi Zakona o javnom okupljanju, kao i možebitnih povreda odredbi drugih zakona", kažu.

"U odnosu na možebitna daljnja okupljanja koja u ovom trenutku nisu prijavljena policiji, poduzeti će se potrebne mjere i radnje s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima", dodaju.

13:03 Hrvatska liječnička komora podržava uvođenje COVID potvrda u sustav zdravstva kao mjeru koja će pridonijeti sigurnosti naših bolesnika.

Komora smatra da svim zaposlenicima u zdravstvu zdravlje i sigurnost bolesnika trebaju biti na prvom mjestu. Liječnici su cijepljeni u izuzetno visokom broju, a kada se cijepljenim liječnicima pribroje oni koji su stekli imunitet preboljenjem, dolazimo do vrlo visokog postotka od preko 95%. Liječnička komora uvjerena je da će oni rijetki liječnici, kao i manjina drugih zdravstvenih djelatnika, koji nisu preboljeli COVID i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom.

Više čitajte OVDJE.

 12:40 Splitska policija istražuje tko je organizator jutrošnjeg prosvjeda pred KBC-om Split gdje je skupina građana i nešto djelatnika bolnice izražavala nezadovoljstvo uvođenjem COVID potvrda u zdravstvenom sustavu, vrijeđali ravnatelja KBC-a, a neke liječnike hvatali za ruke.

Nezadovoljni epidemiološkim mjerama nekolicina prosvjednika jutros je ispred bolnice verbalno napala ravnatelja bolnice dr. Julija Meštrovića i člana uprave bolnice dr. Jugoslava Bagatina, koji su davali izjavu za medije, a raditi nisu dali niti okupljenim novinarima koje su okrivili za stanje s pandemijom covida -19.

U policiji kažu da im to javno okupljanje, koje je započelo u 7 sati pred splitskim KBC-om na Firulama, nije bilo prijavljeno, no policijski službenici su izašli na mjesto događaja temeljem operativnih saznanja da je jutros okupljen određeni broj građana ispred bolnice.

"Nisu zabilježena narušavanja javnog reda i mira, a okupljeni su se razišli u 7:40 sati. Sada slijedi provođenje izvida kako bi se utvrdio organizator tog neprijavljenog okupljanja, rekli su u splitskoj policiji.

Inače, prosvjed je bio krajnje neugodan za ravnatelja KBC Split dr. Julija Meštrovića i predsjednika Upravnog vijeća bolnice dr. Jugoslava Bagatina koje su prosvjednici verbalno napadali, vikali za njima, vrijeđali ih i omalovažavali, a ništa bolje nisu prošli ni novinari koji su na terenu izvještavali javnost o tome.

Meštroviću i Bagatinu su vikali da su "prodane duše", "sotone", "izdajice", nazivali su ih "kriminalcima", a neki od njih su liječnike počeli hvatati za ruku. Ništa blaži nisu bili niti prema novinarima kojima nisu dali da obave svoj posao već su glasnim zviždanjem onemogućili uzimanje izjava čelnika bolnice, vrijeđajući i njih.

9:50 Među prosvjednicima je bio i svećenik, pater Zdravko Knežević, kako se predstavio. Vikao je 'izdaja, idaja", i poručio ministru da se srami. Večernji list dodaje i da se iz njegovih usta čulo i: "Vješala, vješala!".

"Hitlerovi suradnici završili su na vješalima", još je govorio.

U gomili je bio i Andrija Klarić, vlasnik teretane koja je je u veljači radila, iako nije smjela, zbog čega je Klarić bio u pritvoru.

9:32 Kako je jutros izgledao kaos, pogledajte u velikoj fotogaleriji.

8:25 Priopćenjem se oglasilo se Ministarstvo zdravstva.

"Danas vidimo da je najveći broj zdravstvenih ustanova, kao i onih u socijalnoj skrbi, pripremljeno dočekalo početak primjene ovih mjera kojima želimo pružiti maksimalnu sigurnost pacijentima na liječenju u bolnicama i štićenicima u domovima za starije i nemoćne, ali i svim zaposlenicima u tim ustanovama", rekao je ministar.

"Ove mjere, koje poduzimamo radi sigurnosti zaposlenika i pacijenata, imaju privremeni karakter i trajat će sve dokle god bude realne ugroze od ulaska virusa i širenja zaraze u ustanovama u kojima su najugroženije kategorije građana. Na duljinu njihova trajanja, kao i stvaranje uvjeta za sigurniji život u budućnosti najviše možemo utjecati svi mi zajedno još većim brojem cijepljenja. Dosadašnja iskustva mnogih zemalja koje su dostigle visoku razinu cijepljenosti pokazuju da je takav oblik pojedinačne i kolektivne zaštite najučinkovitiji", dodaje Beroš.

"Svi naši zaposlenici koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu su evidentirani i oni će svakodnevno nesmetano dolaziti na posao. Svima ostalima omogućeno je testiranje u našoj zdravstvenoj ustanovi izvan radnog vremena kako bi i oni imali jednake uvjete dolaska i rada. Naša je zakonska, profesionalna i ljudska obveza poduzimati sve stručno i znanstveno utemeljene mjere kako bismo zaštitili zdravlje zaposlenika i omogućili pacijentima liječenje i medicinske usluge u što sigurnijim uvjetima", poručio je Ante Ćorušić.

8:20 Prosvjednici su i dalje ispred bolnice, preselili su se na glavni ulaz. 

7:40 "Ispred nisu svi zaposlenici KBC-a Zagreb", rekao je ministar Beroš u zgradi uprave, kamo je morao otići kako bi u miru dao izjavu. Ispričao se zbog kaosa. 

"Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja, no kada je virus godinu i pol oko nas, negirati njegovo postojanje nije opravdano. Ove mjere su, to cijelo vrijeme pričamo, privremene. Doista smo mislili na sve", rekao je Beroš.

"Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati. Koji su mu motivi. Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti", dodao je. 

"Naš primarni interes je sigurnost", kazao je Beroš. Na pitanje zna li koliko će trajati besplatno testiranje za zdravstvene djelatnike, odgovorio je kako ima nekoliko planova, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

"Uvjeti su za sve isti. Nema nagovaranja na cijepljenje. Zato smo uveli testiranje. To je ono što nam nudi određenu sigurnost. Govorimo o testiranju. Ono nije invazivno", rekao je.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Stožer objavio podatke: U Hrvatskoj novih 219 slučajeva, preminulo sedam osoba. Pogledajte kakvo je stanje po županijama

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić NOVI PROBLEMI? Ravnatelj KBC-a Zagreb poručio - oni delatnici koji nemaju COVID potvrdu i ne žele se testirati, neće dobiti dnevnicu

7:37 Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić ispričao se zbog "neugodnosti". Rekao je i kako sve u bolnici funkcionira normalno.

7:35 Kako javlja Martina Bolšec Oblak, iz bolnice su zvali i policiju.

7:20 Kad se spremao dati izjave, Beroša su dočekali zvižducima i povicima: "Izdaja", "dolje sramotne odluke"

"Ovo su fašističke metode", čulo se iz gomile. Ministar razgovorom pokušava smiriti prosvjednike koji ga nadglasavaju. 

"Ostavka, ostavka", također se čulo. Razgovor nije uspio. Kao ni predviđena izjava ministra, koji se pred prosvjednicima povukao u zgradu. 

7:10 Ispred bolnice su se okupili prosvjednici. No nisu svi zaposlenici bolnice, dio je i građana, javlja reporterka Martina Bolšec Oblak. Oni se protive COVID potvrdama. Na Rebru zasad nema gužve zbog same mjere, baš kao ni u Splitu, javlja Ivan Kaštelan. No tamo su nezadovoljnici zviždali ravnatelju.

"Prodane duše, sotone", vikali su ravnatelju na Firulama, prenosi Dalmatinski portal.

Matea Drmić kaže kako ispred osječke bolnice također nema gužve, ali ima nekoliko prosvjednika.

7:00 Ministar Beroš jutros je u posjetu KBC-u Rebro. Osim ministra, u obilazak bolnica idu i pomoćnici. Pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković posjetit će KB Merkur, državni tajnik Tomislav Dulibić KBC Sestre Milosrdnice, državni tajnik Silvio Bašić KB Dubravu, državni tajnik Željko Plazonić KBC Rijeku te ravnatelj Uprave za financijske poslove Gordan Žanić KBC Osijek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene