Narodne novine u ponedjeljak počinju tiskati tri milijuna glasačkih listića za izbore za Europski parlament koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja.

Galerija


Listići su bijele boje, dimenzija 64 puta 43 centimetra, na njima su 33 liste i 396 kandidata za Europski parlament, naveo je član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Vezani članci Gordan Maras (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Marasova naljepnica pred Odborom za Poslovnik: Potvrđeno da je Jandroković imao pravo izreči opomenu Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Do 19 sati u DIP stiglo 29 lista za europske izbore: "Vrata su otvorena, mogu doći i nenajavljeno"

Na izborima za Europski parlament birač glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li nekog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Jedan listić stoji 1,05 kuna, pa tiskanje tri milijuna listića stoji oko 3,2 milijuna, ali s drugim izbornim materijalom (zapisnici, glasačke kutije, itd.) troškovi tiskanja ukupno će iznositi oko 3,7 milijuna kuna s PDV-om.

U pravilu, dan prije održavanja izbora birački odbori preuzimaju od nadležnog općinskog, odnosno gradskog izbornog povjerenstva izborni materijal i pribor za glasanje, dakle izvatke iz popisa birača, glasačke listiće i kutije, paravane, kemijske i grafitne olovke, omotnice itd. (Hina)