Izborna promidžba za Europski parlament i službeno može početi nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu objavilo zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, koji će se održati 26. svibnja.

Galerija


Izborna promidžba trajat će do ponoći, 24. svibnja, podsjećaju iz DIP-a i napominju da su sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirna lista u 13 sati objavljene na njihovoj internetskoj stranici www.izbori.hr.

Vezani članci SDP i HDZ u noći europskih izbora (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Podvukli su crtu nakon euroizbora: HDZ u plusu, SDP u debelom minusu - evo koliko su potrošili Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Do 19 sati u DIP stiglo 29 lista za europske izbore: "Vrata su otvorena, mogu doći i nenajavljeno"

Za mjesto u Europskom parlamentu natječu se 33 liste, koliko ih je i predano DIP-u, osam više nego prije pet godina. Svojih 12 zastupnika hrvatski će birači moći birati između 396 kandidata, što je stotinjak više nego 2014., kada se birao jedan zastupnik manje.

Samo dvije neovisne liste

Od javnosti dobro poznatih stranaka, na izbore samostalno idu HDZ, SDP, Most, Živi zid, HNS, BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, HSLS, Reformisti, Start, Snaga, SDSS i HDS.

Biračima se nudi i šest koalicijskih listi: ona Amsterdamske koalicije u kojoj je sedam stranaka, lista stranke Pametno i Unije Kvarnera, Hrvatskih suverenista čiju listu nosi Ruža Tomašić, lista Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a. Zajedničku listu kandidirali su Politička platforma Možemo!, stranke Nova ljevica i ORaH, te Radnička fronta i SRP.

Za Europski parlament natječu se samo dvije nezavisne, odnosno liste grupe birača čiji su nositelji sudac Mislav Kolakušić te europarlamentarka i bivša HSS-ovka Marijana Petir.

Ljubojević: Želimo prvog Srbina u Europskom parlamentu

Uz SDSS Milorada Pupovca, izbornu sreću okušat će i Demokratski savez Srba. "Bili bi zadovoljni da dobijemo prvog Srbina u Europskom parlamentu", ističe glavni tajnik DSS Siniša Ljubojević.

Od manjih, dijelu javnosti poznatih stranaka, mjesto u Europskom parlamentu žele Zelena lista bivšeg HSS-ovca Nenada Matića, Autohtona Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, stranka Blokirani.

Izbornu sreću okušat će i široj javnosti malo poznate stranke: Zagorska stranka za Zagreb, Stranka hrvatskog zajedništva, Pokret za modernu Hrvatsku, Hrvatska stranka reda, Hrvatska braniteljska pučka stranka, Slobodna Hrvatska, Slobodarska stranka Hrvatske, Moja voljena Hrvatska, Hrvatska demokratska stranka.

Na predstavljanje biračima, dakle na izbornu promidžbu svaki od sudionika može 'potrošiti' četiri milijuna kuna. (Hina)