Izbori, ilustracija (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)
Izbori, ilustracija (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Kako bi slijepim biračima olakšalo glasovanje na izborima za Europski parlament 26. svibnja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u suradnji sa Hrvatskim savezom slijepih izraditi zvučnu snimku svih pravovaljanih lista i kandidata te je objaviti na svojim mrežnim stranicama.


Zvučna snimka bit će dostupna do kraja ovog tjedna, potvrdili su u utorak Hini iz DIP-a.

Vezani članci Mislav Kolakušić (Foto: Dnevnik.hr) Kolakušić traži razrješenje predsjednika DIP-a: ''To mora biti provedeno što prije, inače nećemo imati legalne izbore'' Izbori za Europski parlament (Ilustracija: Getty) Eurobarometar: U Hrvatskoj tek 17 posto građana sigurno izlazi na europske izbore

Za mjesto u Europskom parlamentu u Hrvatskoj se natječu 33 liste, a hrvatskih 12 zastupnika birači će moći izabrati između 396 kandidata.

Slijepa osoba, podsjeća DIP, ima pravo glasovati uz pomoć druge osobe (pratitelja) koja će po njegovoj uputi zaokružiti redni broj ispred naziva kandidacijske liste te ispred imena i prezimena jednog kandidata na toj listi kojeg preferira u odnosu na ostale kandidate (preferirani glas).

U Hrvatskoj se prati broj osoba oštećena vida, ali samo onih kod kojih postoji invalidi­tet temeljem tog oštećenja, pa je tako u Hrvatskoj registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, podatak je Hrvatskog saveza slijepih.

Iako birači na izborima glasuju osobno, postoje i izuzetci. Iznimno, birač koji zbog tjelesne mane, primjerice oštećenja ruku ili zbog toga što je nepismen, ne može samostalno glasovati, može to obaviti uz pomoć druge pismene osobe koja će glasovati po njegovoj ovlasti i uputi.

Radi li se o teže bolesnom biraču, osobi s invaliditetom ili nepokretnoj osobi koja želi glasovati, obavijestit će o tome nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana izbora, nedjelje 26. svibnja, ili pak birački odbor do podneva 26. svibnja. Ako ih sam ne može obavijestiti, umjesto njega to može učiniti osoba od njegova povjerenja. (Hina)