Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon optužbi ravnatelja Runića

Župan Miletić naložio hitnu reviziju rada Istarskih domova zdravlja

Boris Miletić
Boris Miletić Foto: DNEVNIK.hr
Istarski župan Boris Miletić potvrdio je u četvrtak da je naložio hitnu internu reviziju kako bi se utvrdilo je li bilo nepravilnosti u radu Istarskih domova zdravlja i u smislu trošenja javnog novca, a ako postoji odgovornost, da odgovorne osobe za to odgovaraju.

"Neovisno o turbulencijama koje su se dogodile, sustav funkcionira i građani mogu biti sigurni što se tiče primarne zdravstvene zaštite u Istarskim domovima zdravlja. Dosadašnji ravnatelj IDZ-a više neće obnašati tu dužnost jer je tako osobno odlučio", izjavio je župan Boris Miletić nakon radnog sastanka sa županijskom pročelnicom zdravstva i socijalne skrbi Gordanom Antić i dosadašnjim ravnateljem Istarskih domova zdravlja Manuelom Runićem.

Sastanak je održan nakon što je u srijedu ravnatelj Runić iznio u javnost informacije o nizu nepravilnosti u poslovanju u Istarskim domovima zdravlja.

Ravnatelj IDZ-a Runić stavio je u srijedu mandat na raspolaganje, nakon što je objavio niz nezakonitosti o radu bivše uprave u kojoj bi, tvrdi, posla mogao imati i DORH, zbog čega je župan Miletić zatražio hitnu reviziju poslovanja te ustanove.

"U Istarskim domovima zdravlja radi 580 djelatnika koji se skrbe o građanima, a ta ustanova godišnje raspolaže s proračunom od 27 milijuna eura i predstavlja bitan segment zdravlja", rekao je župan Miletić.

Napomenuo je kako je odluka o ostavci ravnatelja Runića osobne naravi zbog "obiteljskih, privatnih i i zdravstvenih razloga".

Pročitajte i ovo Mario Banožić Časni sude, kajem se "Bude te Andrej lupo kur*em u čelo...": Osuđen zbog prijetnji Banožiću, sud je ipak bio blag

"Revizija će, vjerujem, biti obavljena u najkraćem mogućem vremenu. Ako se budu utvrdile nepravilnosti, vjerujem da će i druge nadležne institucije djelovati i da će se odgovorne osobe za takvo postupanje primjereno sankcionirati", dodao je Miletić .

Najavio je kako će Upravno vijeće ustanove već u petak odlučiti tko će preuzeti funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja IDZ-a, pa će se natječajem tražiti novi ravnatelj.

Na pitanje novinara kako je moguće da Upravno vijeće cijelo vrijeme nije ništa znalo, župan Miletić objasnio je kako Upravno vijeće raspravlja samo o proračunu i ne ulazi u detalje poslovanja ustanove, već je to odgovornost čovjeka koji je na čelu ustanove.

Opovrgnuo je glasine da ostavka ravnatelja Runića ima političku pozadinu ponovivši kako su razlozi prije svega osobni, obiteljski i zdravstveni. Dodao je kako je "siguran da dosadašnji ravnatelj ne bi podlegao bilo kakvim političkim pritiscima jer je imao punu potporu resorne pročelnice i njega kao župana".

Pročitajte i ovo Vili Beroš prvi letovi u travnju Prvih 100 ljudi počelo edukaciju za posadu hitne helikopterske službe: "Počinjemo graditi infrastrukturu za cjelovitu hitnu službu"

U proračunu županije povećanje u sektoru zdravstva na 18 milijuna eura

Po Miletićevim riječima, otkad je prije dvije i pol godine došao na mjesto župana, jedina promjena na razini pročelnika bila je upravo u sektoru zdravstva jer je uvidio da sustav može bolje funkcionirati.

Pročitajte i ovo Plaće učitelja - 4 Rast plaća Slažu se s novim koeficijentima, ali sada bi u drugi, viši platni razred: "Tako bi došli do 15% rasta plaće"

"Želim voditi i vodim županiju transparentno i tu ne mislim samo na upravna tijela već i sva trgovačka društva i sve ustanove kojima je Istarska županija osnivač. Zdravstvo je problem ne samo u Istri već i u cijeloj Hrvatskoj. Znamo da imamo deficit zdravstvenih kadrova, ali upravo zato u proračunu Istarske županije za ovu godinu najveće je povećanje stavki u sektoru zdravstva, i to za više od 400 posto, s 4,5 na 18 milijuna eura", poručio je Miletić.

Aktualno Slažu se s novim koeficijentima, ali sada bi u drugi, viši platni razred: "Tako bi došli do 15% rasta plaće" Plaće učitelja - 4 Plaće učitelja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: Goran Mehkek/Cropix Plaće učitelja - 1 Plaće učitelja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plaće učitelja - 2 Plaće učitelja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plaće učitelja - 3 Hrvatska Slažu se s novim koeficijentima, ali sada bi u drugi, viši platni razred: "Tako bi došli do 15% rasta plaće" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene