Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi letovi u travnju

Prvih 100 ljudi počelo edukaciju za posadu hitne helikopterske službe: "Počinjemo graditi infrastrukturu za cjelovitu hitnu službu"

Prvi letovi očekuju se početkom travnja, nakon što posada hitne helikopterske službe, odnosno liječnici i medicinske seste i tehničari prođu edukaciju.

Projekt edukacije je vrijedan 62 milijuna eura a polazi ga stotinu polaznika - 50 liječnika i 50 sestara i tehničara.

"Nalazimo se na početku edukacije članova posade hitne helikopterske medicinske službe. To je složeni proces, moramo trenirati naše djelatnike, liječnike, te tehničare i medicinske sestre za novu funkciju u okviru helikopterske potpore sustavu civilne zaštite odnosno HEMS-a", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Istaknuo je i da su završetak edukacije i početak prvih letova, prema ugovoru, planirani za prvi travanj ove godine.

Cilj projekta je omogućiti građanima hitno zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" kada se šansa za uspješnu medicinsku intervenciju značajno povećava. Edukacija kroz pet modula osmišljena je prema smjernicama EU a provodi je zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A., Eliance Helicopter Global Services SL i Eli-Adriatik d.o.o..

Projektom su predviđene četiri baze - Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, no Beroš najavljuje da će se raditi na projektu proširivanja mreže helidroma s ciljem efikasnijeg sustava hitne službe.

"Projekt helidroma je u tijeku pa smo tako u Slavonskom Brodu krenuli u izgradnju helidroma u vrijednosti od 500.000 eura koji će zasigurno znatno doprinijeti pomaganju unesrećenima".

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Napad pored Krima VIDEO Objavljena snimka snažnog ukrajinskog udarca Putinu: Brodu od 65 milijuna eura nije bilo spasa

"Želimo sagraditi helidrome i na drugim mjestima koja nisu uključena u sam projekt hitne helikopterske službe kako bi dugoročno mogli i njih priključiti jer ćemo na taj način ubrzati transport. Ovo je prvi korak i njime nećemo riješiti sva pitanja ali počinjemo graditi infrastrukturu za cjelovitu hitnu službu. U periodu od 2016. u nju je uloženo preko 2.2 milijarde eura" istaknuo je Beroš.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla je da je interes za edukaciju bio veliki te izrazila nadu da će se sustav širiti kako bi zadovoljili interes za ovim tipom edukacije.

Polaznike se, kaže, želi u punini pripremiti na sve probleme i incidentne situacije s kojima će se suočavati u hitnoj helikopterskoj službi. Također, edukacija u Zagrebu i Osijeku biti će drugačija nego u Splitu i Rijeci gdje će se polaznici dodatno educirati o izazovima rada iznad mora.

"Dodatno ćemo podučavati i medicinske tehničare s obzirom da helikopteri neće imati kopilota te će tehničari morati pomagati u raznim procesima kao što je polijetanje i slijetanje", pojasnila je Bujević.

Aktualno VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament Prosvjed seljaka u Bruxellesu Prosvjed seljaka u Bruxellesu Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 1 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 1 Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 2 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 2 Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 3 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 3 Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 4 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 4 Foto: Afp +0 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Svijet VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene