Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun s Plenkovićem

Hasanbegović: "U HDZ-u vrije ispod površine. Mnogo je onih koji imaju bojazni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a, koji se na lokalnim izborima u Zagrebu kandidirao na nezavisnoj listi Brune Esih, pojasnio je svoj "transfer" te žestoko napao Andreja Plenkovića optuživši ga za hazarderstvo, diletantizam i egoizam.

Hasanbegović je istaknuo kako je Plenković "hazarderski ugrozio opstojnost Vlade" dovevši stranačka tijela raskidom koalicije s Mostom pred gotov čin. Kazao je da je su HDZ i Vlada postali talac jednog čovjeka, ministra financija Zdravka Marića, koji još k tome nije niti član stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Glasnović na listi Ne brine ga što će reći Plenković? Hasanbegović drugi na listi Brune Esih Slika nije dostupna Sve više problema za Plenkovića Hasanbegović nije jedini član HDZ-a koji ne poštuje odluku vrha stranke

"Do krize Vlade dovela je uskogrudnost i egoizam te diletantizam u vođenju državnih poslova i svatko koga se to tiče u tome može prepoznati", poručio je Hasanbegović.

Nazadovoljstvo politikom Andreja Plenkovića "koja je HDZ pretovorila u franšizu briselskih struktura" i koja je, kako je rekao pogubna za stranku, glavni je razlog toga što se odlučio kandidirati na listi Brune Esih. Naglasio je i kako "u HDZ-u vrije ispod površine te da je u stranci mnogo onih koji s njime dijele iste bojazni i nade".

Svoje izlaganje Hsanbegović je počeo prisjetivši se događaja od prije godinu dana kada je Plenković bio na čelu europarlamentaraca koji su se pobunili protiv tadašnje politike Tomislava Karamarka.

"Čini mi se da je ovom zgodom zgodno posjetiti na događanja otprije godinu dana koja u kontekstu sadašnjeg trenutka mogu sažeti u Marxovoj misli - prvo kao tragediju a onda kao farsu. Tadašnji eurozastupnik Andrej Plenković s nekoliko kolega među kojima je i Davor Ivo Stier uputio je dramatično pismo u kojem je istaknuto da treba preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. U istom pismu stoji i kako postoje trenuci u kojima je teško uskladiti vlastitu savjest sa odlukama stranačkih tijela. Pismo je zaključeno pozivom zastupnicima da glasuju po savjesti. To je, prevedeno, bio poziv na neposluh stranačkih tijela zbog kojih Plenković nije bio izvrgnut sankcijama. Kazao je na stranačkom saboru kako stranka ne može biti talac jednog svojeg člana.

"Plenković je hazarderski ugrozio opstojnost Vlade"

Vlada koju predvodi danas je postala talac ministra financija, sposobnog stručnjaka ali i potencijalnog mandatara Karamarka koji nikada nije bio član HDZ-a i s kojim sam kao ministar dobro surađivao i čiji integritet ljudski poštujem.

Danima sam sebi, međutim, postavljao pitanje smije li HDZ biti u položaju taoca, smije li se bespovratno razvrgnuti koalicijski odnos, a da se ne nazire neki drugi koji ne bi bio obična politička trgovina bez svjetonazorskog i političkog utemeljenja? Smije li pozicija HDZ-a ovisiti o jednome članu koji nije ni član stranke. Tijela stanke su stavljena pred gotov čin. Mnogo je onih u stranci koji imaju iste bojazni i nade kao i ja. Problemi postaju sve veći, a naše bojazni neće nestati ako pred njima zatvaramo oči", poručio je Hasanbegović koji je dodao da u stranci vrije ispod površine.

"Glavni okidač za moj potez je politička moralna kaljuža koja je doživjela klimaks u saborskom preslagivanju," rekao je Hasanbegović o svojem pridruživanju nezavisnoj Bruni Esih.

"Imajući u vidu da je Plenković na svoju ruku odlučio hazarderski ugroziti opstanak Vlade i drugo da je HDZ i dalje favorit na izborima koje je realno očekivati, odlučio sam na kocku staviti svoju političku budućnost. Uvjeren sam da izražavam raspoloženje velikog dijela našeg članstva i da zastupam vrijednosti na kojima je HDZ sazdan. U posljednjih godinu i pol imali smo izbore u dva navrata. Plenković sa svojim nevidljivim mentorima želi dogovorima ispod stola iznevjeriti rezultate izbora i HDZ osuditi na koaliranje s malim strankama koje su svjetonazorski nespojive sa svjetonazorom HDZ-a. To nas na kraju može dovesti i do koalicije sa SDP-om", ustvrdio je HDZ-ov disident. 

"Martina Dalić je donatorica sektaške protuhadezeovske stranke"

Kritizirao je i Plenkovićev izbor suradnika - Martine Dalić za koju kaže da je "donatorica sektaški protuhadezeovske stranke Pametno", Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića, Franje Gregorica ili Vladimira Šeksa. Također je istaknuo i kako HDZ, na svoju štetu, dopušta Milanu Bandiću da i dalje ostane vladar Zagreba.

"Bandić sa svojom klikom je proizvod protuhadezeovske taktike bivšeg vodstva HDZ-a. HDZ je imao u rukama prije pola godine Bandićevu političku sudbinu, ali nije želio glasati protiv njegovog proračuna. Vrhunac neodgovornog i po stranku pogubnog ponašanja je nametanje Drage Prgometa kao kandidata za gradonačelnika mimo stvarne volje stranačke organizacije a kao potpredsjednik stranačke organizacije nisam mogao o tome odlučivati. Odmah sam rekao da Prgometa neću podržati kao gradonačelnika.

Povod za preokret bili su sramotni događaji u Saboru kada sam uvučen u moralnu kaljužu političke trgovine i događaje za koje nismo odgovorni te da se teret za pad Vlade prebaci na naša leđa. Kandidatura i lista Brune Esih nije usmjerena protiv istinske HDZ-a već za stvarne pristaše koji su prisiljeni za neglasanje za nametnute kandidate", rekao je Hasanbegović. 

Poziv na neposluh u HDZ-u?

Na pitanje je li njegov istup poziv na neposluh u HDZ-u, kazao je da nije slučajno počeo s Marxom i pismom europarlamentaraca, ali i da je želio naglasiti da oni tada nisu bili sankcionirani.

"Ne bih bio pretenciozan. Iza mog govora stoje moja savjest i moja politička uvjerenja, iza mene nema skrivenih mentora i nekakvih skupina. Ne iskazujem uskogrudni sektaški neposluh, pogotovo ne kada kriza nastupa. Ovdje se ne radi o egoizmu i egzibicionizmu već o političkoj i nacionalnoj odgovornosti", tvrdi Hasanbegović.

Na pitanje očekuje li podršku još nekoga od stranačkog vodstva, kaže da će svatko postupati po svojoj savjesti.

Kazao je da nije istupio iz HDZ-a i da ne vidi zašto bi sam to učinio jer je na liniji vrijednosti istinskog HDZ-a te da će o njegovom statusu odlučiti oni koji o svemu odlučuju. 

Kad je riječ o podršci Vladi Andreja Plenkovića, rekao je da će pitanje većine u Saboru tek biti na dnevnom redu te da su jasno istaknuli načela pod kojima je njemu, odnosno i Esih i Glasnoviću, prihvatljiva nova Vlada.

Kazao je i da nije kontaktirao s njik iz Mosta.

"U slučaju pada prve vlade i krize ove vlade Most snosi odgovornost također. Bio sam zagovornik dugoročne suradnje HDZ-a i Mosta kao jedinog načina da se stvori održiva i koherentna saborska većina", rekao je Hsanbegović. 

Plenković: Statut je jasan

Još jedan potres predsjedniku vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću priredio je Zlatko Hasanbegović koji se nalazi kao drugi na listi za Skupštinu Grada Zagreba nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Brune Esih. Ona je u Sabor kao nezavisna zastupnica izabrana na listi HDZ-a, a sve se događa u situaciji kada je Plenkoviću potreban svaki glas za podršku Vladi.

Plenković je u nedjelju rekao kako je Statut HDZ-a jasan te da će i Hasanbegović ali i drugi koji su se kandidirali bez suglasnosti stranke biti isključeni. No, odmah je dodao i kako su mogući razgovori o nekom drugom vidu suradnje, što znači da će Plenković pokušati zadržati podršku Hasanbegovića, Esih i nezavisnog Željka Glasnovića koji se također nalazi na njezinoj listi za Zagreb a čiji bi glasovi mogli biti odlučujući kada premijer nakon lokalnih izbora u Saboru predloži nove ministre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene