Andrej Plenković je u otvorenom sukobu s potpredsjednikom stranke Zlatkom Hasanbegovićem zbog potpore koju daje nezavisnoj kandidatkinji za zagrebačku gradonačelnicu Bruni Esih. No, Hasanbegović nije jedini HDZ-ov član koji ne poštuje odluku vrha stranke.


Primirje je puklo, a šef HDZ-a Andrej Plenković je skinuo rukavice. U izjavi za Novu TV oštro je poručio Zlatku Hasanbegoviću da "ako netko kani na izborima podržavati opcije na izborima koje nisu HDZ, sretan mu put, ovorena su mu vrata". 

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković o brexitu: "Razvodi nikad nisu savršeni, no imamo razloga biti optimistični" Bruna Esih (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Esih o razlozima razlaza s Hasanbegovićem: "Riječi njegovih prijatelja bile su najgore uvrede na moj račun"

Hasanbegović ne želi pred kamere, no u telefonskom razgovoru kaže da neće napustiti HDZ. I dalje misli da je Bruna Esih bolji kandidat od Drage Prgometa.

Još je u petak rekao da mu je žao što Esih nije kandidat HDZ-a. "Hrvatska demokratska zajednica ima svog kandidata kojeg je predložio gospodin Plenković", rekao je tada Hasanbegović, a na pitanje boji li se isključenja iz stranke kaže: "Ne, ne vidim razloga za to".

Kontra stava stranke je i HDZ-ov veteran Andrija Hebrang. Esih mu je bliža, jer u programu za lokalne izbore zagovara utvrđivanje istine o komunističkim grobovima.

"Ja sam običan član HDZ-a i imam pravo na svoje mišljenje kao građanin. Imam pravo reći da je vrijeme nakon 70 godina da doznam gdje su kosti moga oca i gdje su kosti ostalih preko 200 tisuća pobijenih bez suda", kaže Hebrang.

Prgomet je danas bez komentara. No,u subotu je tvrdio da je vrijeme izbacivanja iz HDZ-a prošlost. Njegova protukandidatkinja, pak, svoju budućnost i dalje vidi u klubu HDZ-a.

"Osobno smatram da nema razloga za napuštanjem Kluba zbog toga što sam uvijek bila transparentna u svojim razmišljanjima. Davala sam do znanja sve ono što mislim činiti i kako mislim glasati, drugo nezavisna sam zastupnica, takvih ima još u klubu", kaže Esih.

S Plenkovićem se Esih, nakon svega, nije vidjela. A ne nazire se ni rasplet ove krize u vladajućoj stranci.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr