Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija Bruna Esih

Od Bleiburga i lustracije do Sabora i kandidature za gradonačelnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bruna Esih za poziciju čelnog čovjeka Grada Zagreba natječe se kao neovisna kandidatkinja, iako je u Hrvatski sabor izabrana s liste HDZ-a, preferencijalnim glasovima.

Bruna Esih rođena je 20. svibnja 1975. u Splitu. U ranom djetinjstvu se s roditeljima preselila u Zagreb, tako da je veći dio života provela u glavnom gradu. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu završila je studij filozofije i kroatologije, diplomiravši radom "Srpska propaganda i hrvatska šutnja". Od 2001. godine radila je na Institutu Ivo Pilar. U fokusu šire javnosti našla se lani, kad ju je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izabrala za svoju izaslanicu na komemoraciji na Bleiburškom polju.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Nezavisna je zastupnica u 9. sazivu Hrvatskog sabora, izabrana s liste HDZ-a preferencijalnim glasovima. Članica je dvaju saborskih odbora: Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ratne veterane.

Za zagrebačku gradonačelnicu kandidirala se, kako je rekla, zato što nijedna velika stranka nije ponudila ozbiljnog protukandidata Milanu Bandiću, koji već 16 godina klijentelistički vlada gradom. Upitana za HDZ-ova kandidata Dragu Prgometa, uz kojega je čvrsto stao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković, odgovorila je kako "način i vrijeme kada je odabran, nakon prethodnih špekulacija s barem još 10 imena koja su bila u igri, pokazuju da on nije ozbiljan kandidat".

Neki članovi HDZ-a, primjerice Zlatko Hasanbegović i Andrija Hebrang, javno su ustvrdili kako smatraju da je ona bolji kandidat od Prgometa, što je izazvalo Plenkovićev bijes, koji je poručio da "ako netko kani na izborima podržavati opcije na izborima koje nisu HDZ, sretan mu put, ovorena su mu vrata".

Esih je neko vrijeme bila predsjednica udruge Hrvatski križni put, no u listopadu 2016. godine, kad je na HDZ-ovoj listi izabrana u Sabor, podnijela je ostavku na to mjesto. Iako je htjela ostati članica, nakon što su mediji počeli špekulirati da će se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, vodstvo udruge zatražilo je od nje da se iščlani, što je ona 14. ožujka i učinila. Poznata je i kao zagovornica lustracije, iako osobno ne voli rabiti tu riječ, jer, kako je sama rekla u jednom intervjuu, smatra da je ona "zagađena različitim teorijama koje smo imali prilike čuti i od kojih je najiritantnija da bi to dovelo do novih podjela u društvu". 

Autorica je niza znanstvenih radova o stradavanju Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću. Od 2002. do 2006. godine sudjelovala je u projektu Integracijski procesi između hrvatskog iseljeništva i Republike Hrvatske i bila je glavna koordinatorica na Leksikonu hrvatskog iseljeništva i manjina.

Objavila je nekoliko znanstvenih radova, primjerice "Velikosrpstvo i hrvatska država", "Idejno-politički, vojni, međunarodno-pravni i demografski aspekti srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku" i "Čuvari bleiburške uspomene". Magistrirala je radom "Europski sustav upravljanja krizama i agresija na RH".

Otac Brune Esih, Mate Brstilo, bio je istaknuti HDZ-ovac i nekadašnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo. Bruna Esih u braku je s Renatom Esihom, s kojim ima troje djece. Živi i radi u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene