Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuta istraga zbog kobne pogreške kirurga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva pokrenulo je istragu o 20-godišnjem mladiću s Raba kojemu je amputirana noga desetak dana nakon rutinske operacije slijepog crijeva koja se pretvorila u pravu dramu.

Zatraženo je očitovanje ravnatelja riječkog KBC-a Hermana Hallera.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac Oglasio se turski kirurg čija je pacijentica nakon zahvata umrla u Srbiji, otkrio na što sumnja

"Po završetku liječenja izvršit će se uvid u kompletnu situaciju tog dečka, jer definitivno je došlo do teške komplikacije. Ono što treba vidjeti je ima li podloge za grešku, ali to će se moći vidjeti tek kada završi kompletno liječenje", izjavio je za Otvoreni radio državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić zatražio je hitno postupanje unutarnje kontrole riječke bolnice. Dok se čeka njihov nalaz, Ljubičić upozorava da je eventualna odgovornost za propuste isključivo na kirurgu.

U nedjelju 9. srpnja, samo nekoliko sati prije planirane zabave u povodu polaganja vozačkog ispita, mladić je osjetio bolove trbuhu, a malo poslije toga počeo povraćati.

Uputio se s ocem u rapski Dom zdravlja gdje mu je dijagnosticirana upala slijepog crijeva. Upućen je na Odjel digestivne kirurgije u Rijeku, kamo je stigao navečer.

Operaciju je tijekom noći počeo jedan od specijalizanata, a nastavio kirurg Branko Popović. Za vrijeme rutinske operacije došlo je do presijecanja aorte, što je izazvalo krvarenje i hemoragični šok.

Nakon što su nastale komplikacije, operaciji su se priključili profesori Arsen Depolo i Miljenko Uravić, koji su, prema nekim informacijama, pacijentu spasili život.

Tijekom operacije došlo je do presijecenja abdominalne aorte, što se može sanirati. Aorta se tada klemira da bi se zaustavilo krvarenje, ali u ovom je slučaju to trajalo predugo, što je dovelo do potpunog prestanka cirkulacije u donjim ekstremitetima.

Liječnici su cirkulaciju pokušali potaknuti i izazvati skidanjem gornjeg sloja kože na nogama pa su tako na desnoj uspjeli izazvati cirkulaciju, ali ne i na lijevoj, što je izazvalo nekrozu tkiva zbog koje su Miroslavu morali amputirati nogu.

U stanju hemoragičnog šoka tijelo povlači krv iz perifernih u vitalne organe. Zbog neprokrvljenosti i atrofije mišića, mladom su Miroslavu nakon desetak dana liječnici morali amputirati lijevu nogu, i to u visini polovice bedrene kosti. 

Zbog prekida krvotoka došlo je i do zatajenja bubrega, a u opasnosti su i ostali ekstremiteti.

Mladićev život je još uvijek u opasnosti, a nagađa se i kako postoji vjerojatnost amputacije i druge noge. NIti ruke nisu u dobrom stanu.
Riječanki izvađeno oko zbog pogrešne dijagnoze

Ovo nije prva pogreška riječkih liječnika. Još početkom godine Anđelka Hajdin iz Rijeke ostala je bez lijevog oka jer su joj u KBC Rijeka rekli da boluje od melanoma, za što se kasnije ispostavilo da ga uopće nije bilo. 

Prošle godine zbog visokog tlaka poslali su je na pregled očiju iako je dobro vidjela. Doktor Damir Kovačević ustanovio je melanom ali za svaki slučaj otišla je u Zagreb kod "najboljeg stručnjaka" Borne Šarića koji je nakon minute pregleda potvrdio prvotno mišljenje i savjetovao vađenje oka.

 Jedini koji je tvrdio da nije riječ o melanomu je dr. Siniša Kalanj. 

Nakon operacije bioptički nalaz pokazao je da melanoma nije ni bilo. Greška koju su počinili doktori nije ih natjerala niti na usmenu ispriku. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene