Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Psihologinja koja je dramatičnim apelom podigla hrvatsku javnost na noge sada otkriva detalje: "Gledala sam u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć"

Aktualno Galerija Nezbrinuta djevojčica Nezbrinuta djevojčica Foto: DNEVNIK.hr Srna Bijuk, novinarka Nove TV Srna Bijuk, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Valerija Kanđera i Srna Bijuk Valerija Kanđera i Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr +0 Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Galerija 1/4 >>
Cijelu državu na noge je digla psihologinja Centra za socijalnu skrb Valerija Kanđera. Objavila je potresan apel da je u njezinu uredu djevojčica od šest godina, s teškoćama u razvoju, bez roditeljske skrbi, a zbrinuti ju je odbilo više od 30 ustanova! Zašto se odlučila progovoriti javno i kako je izgledala stresna borba s birokracijom i sustavom, ispričala je reporterki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk.

Psihologinja Centra za socijalnu skrb Valerija Kanđera ispričala je za Dnevnik Nove TV što se s djevojčicom s teškoćama u razvoju događalo u ponedjeljak.

"Mi smo zapravo informaciju o tome da je djevojčica dovedena dobili od osobe koja je tog vikenda čuvala dijete iz šire obitelji. Djevojčica je inače iz obitelji koja je disfunkcionalna, ali ne na onaj način da bi ona tamo bila grubo zanemarena, ali nije bilo dobro.

U tim danima kad smo od srijede počeli alarmantno tražiti gdje da je smjestimo, nije bilo dobro. I onda dobivamo od gospođe koja je širi član obitelji telefonski poziv.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni horor Svjetski poznati stručnjak priznao silovanje pasa, dijelio i materijale o zlostavljanju djece: Njegovi zločini toliko su odvratni da je sudac pozvao javnost da napusti sudnicu

Rekla je: 'Gledajte, ja sam ostavila djevojčicu i ona tamo može biti do 12, a ja radim do 18 i da vam budem iskrena ne mogu ni poslije 18 doći po nju iz tih i tih razloga.' Nama ne preostaje ništa, odlazimo po dijete, a još uvijek od srijede tražimo smještaj i ne dobivamo ga", rekla je.

Ministarstvo je, dodala je, znalo od srijede. "Od srijede je upućen jedan cirkularni mail, otišao je dakle i prema ustanovama. Čak me ispravila socijalna radnica da ne 31 nego 31 plus 5, najprije je otišao mail na pet ustanova, a onda na 31", ispričala je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Kakvi su Plenkovićevi planovi? Iza zatvorenih vrata počinju pripreme za izbore: "Posebno smo sretni što će nas ugostiti Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču"

Reporterka Srna Bijuk pitala ju je u kojem je trenutku odlučila progovoriti javno. "U jednom dahu. Gledajući tu curicu koja je zaista prelijepa i nisam dodala ni jednu rečenicu viška, netočnog opisa ili nečega. Zaista je lijepa, ima predivne trepavice i stalno je nasmiješena i gledam kako se diže po našoj neuvjetnoj kancelariji, nije to mjesto za dijete, i baš mi se stegnulo grlo", odgovorila je.

Psihologinja Kanđera rekla je i da ministra nije prozvala, već pozvala. "Ja sam zavapila: 'Ministre, spašavajte, pomozite', to je više bilo figurativno. Nije me zvao nitko iz ministarstva, nitko od nadređenih.

Mislim da smo svi na istoj strani, znate, ja ne želim da imate vi ili bilo tko osjećaj da ona istupa protiv Zavoda, ne. Mislim da nama stručnim radnicima doista treba podrška onih koji su plaćeni da nam budu podrška", naglasila je.

Sankcija se, rekla je, ne boji. "Zapravo ne, ja sam stara garda očeličena kroz sustav, takva sam i karakterno. Mislim i da ljudi, budući da sam toliko dugo u sustavu, znaju kako radim, a onda kad znate da to radite savjesno i imate takav feedback, ne bojite se što će biti dalje.

Zapravo negdje u dubini duše svi koji su davali izjave jučer znaju da moj status nije napisan jer sam htjela biti hirovita, nego sam doista gledala u oči djetetu - koje je trebalo našu pomoć", rekla je za kraj.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene